Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att överväga någon form av mer enhetliga och gemensamma regler för färdtjänsten.
Många människor i vårt land är funktionshindrade och därför i stort behov av samhällets stödinsatser. En viktig del därvidlag är möjligheten till färdtjänst. En väl fungerande färdtjänst ger möjlighet för funktionshindrade att leva ett så normalt liv som möjligt. Det är också många gånger en viktig trygghetsfaktor.
Färdtjänsten fungerar i många kommuner på ett utmärkt sätt, ett problem är dock att omfattning, tillgänglighet, avgifter m.m. varierar mellan kommunerna. Möjligheten för en funktionshindrad person att ta del av samhällets stödinsatser är med andra ord beroende på vilken kommun man bor i.
Rörelsehindrades intresseorganisationer har uttryckt en inställning till frågan om färdtjänst på följande tänkvärda sätt – ”vi är inte patienter utan medborgare”. Medborgarskapet ger både skyldigheter och rättigheter men är samma oberoende av var man bor i landet.
Frågan har tidigare varit föremål för riksdagens behandling men utan önskvärt resultat. Frågans principiella dimension kvarstår om en ändring som likställer funktionshindrades rättigheter oavsett kommuntillhörighet.
Mot denna bakgrund finns behov att överväga någon form av mer enhetliga och gemensamma regler för färdtjänsten.