Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att i infrastrukturplaneringen beakta behovet av goda förbindelser till och från Gotland.
Gotlands läge gör kommunikationerna med omvärlden till en nyckelfråga och förbindelserna med fastlandet är avgörande för Gotlands utveckling och konkurrenskraft i förhållande till andra delar av Sverige. I november 2009 utarbetades det gemensamma ståndpunkter mellan Region Gotland och ett antal myndigheter och organisationer i det så kallade Trafikrådet.
De gotländska ståndpunkterna visar hur Gotland vill att trafiken mellan Gotland och fastlandet, färjor och flyg, ska fungera där både infrastrukturen och själva trafiken ingår.
Utgångspunkterna för de gotländska ståndpunkterna är att trafiksystemen ska inrymma utvecklingsmöjligheter och flexibelt kunna anpassas till nya förutsättningar. För tillväxt och utveckling är även fungerande transportmarknader viktiga. Bra kommunikationer till och från Gotland är en betydelsefull del av Gotlands profil och varumärke. Målgruppen för trafiken är framförallt den på Gotland bofasta befolkningen samt det gotländska näringslivet.
Till utgångspunkterna hör också det regionala utvecklingsprogrammet Vision Gotland 2025. Grundläggande är visionen – Gotland är Östersjöregionens mest kreativa och magiska plats präglad av närhet, hållbar tillväxt och fylld av livslust – och de övergripande målen. Av dessa har särskilt målen om ökad tillväxt och en befolkningsökning till minst 65 000 invånare ett starkt samband med väl fungerande kommunikationer.
För Gotlands del i en dynamisk region i Europa och som ett centrum i Östersjöområdet är transportstrukturen en viktig del som gynnar dess tillväxt och utveckling.
För Gotland är det viktigt att göra följande:
Öka tillgängligheten till Gotland genom att tid och kostnad för resor och transporter minskar.
Stärka Gotlands koppling till nationella och internationella trafiksystem.
Vägnät och kommunikationer från de angörande hamnarna och flygplatserna är av den art att de underlättar vidare transporter för att minimera den totala restiden och kostnaden.
Öka Gotlands förbindelser med omvärlden genom fler flyg- och färjedestinationer, särskilt södra och östra Östersjöregionen för utökad färjetrafik.
Verka för ett långsiktigt hållbart kommunikationssystem; ekonomiskt, socialt och ekologiskt.
Hamnarna i Visby, Slite och Klintehamn ska ha full kapacitet för sina uppdrag gällande färjetrafik, gods, fritids- och kryssningstrafik.
Säkra och trygga utvecklingen av flygplatskapacitet.
Målet är att det alltid ska vara enkelt, bekvämt, snabbt och kostnadseffektivt att transportera och resa till och från Gotland.
Hela resan och transporten ska fungera smidigt och enkelt.
Detta omfattar:
Alla olika resande- och transportkategoriers behov och önskemål.
Bokningsystemets alla delar.
Möjligheter till rabattsystem eller mängdrabatt vid många resor.
Resor och transporter med olika färdmedel till eller från hamnarna och flygplatserna, inkl. kollektivtrafik till Visby Airport.
Terminaler och terminalområden.
In-, ur- och omlastning, kajhantering.
Incheckning.
Färjorna och flyget, se sista punkten.
Två fastlandshamnar, en nordlig och en sydlig.
Den norra ska vara Nynäshamn. Den södra ska vara Oskarshamn.
Detta omfattar:
Utbyggnad i Nynäshamn, väg och tåg.
Hamnområdet i Nynäshamn måste förbättras och göras tillgängligare, som t.ex. logistiken och till- och avfarterna och omstigningarna till eller från kollektivtrafiken.
Förbindelserna till eller från Oskarshamn och hamnen måste utvecklas och tillgängligheten med kollektivttrafik, tåg och buss, måste förbättras.
Snabba resor och transporter varje dag året runt:
Färjeöverfarten ska ta cirka tre timmar och utvecklas mot ännu kortare överfartstider. Detta ska också gälla alla dagar året om på båda linjerna.
Detta omfattar:
Trafiksystemet måste vara flexibelt och kunna anpassas efter efterfrågan och behov.
Minst två dubbelturer per dygn till Nynäshamn och minst en dubbeltur per dygn till Oskarshamn året om.
Så långa vistelsetider som möjligt i Stockholm och södra Sverige, detta förutsätter, förutom snabba resor, rimliga avgångs- och ankomsttider.
Anpassning till teknikutveckling.
Tur och retur över dagen till hela Sverige.
Gotlands läge gör att flygtrafiken har en viktig roll i trafiksystemet. Visby flygplats ingår i det nationella basutbudet av strategiska flygplatser.
Detta omfattar:
Alla orter i Sverige med flygplats med reguljärtrafik ska nås fram och tillbaks över en dag.
Trafik till eller från Arlanda och Bromma är nödvändigt.
Flygtrafiken är för Gotland ett viktigt komplement men kan aldrig ersätta behovet av en väl fungerande färjetrafik.
Fast, rabatterat biljettpris på färjan för gotlänningar.
Låga överfartspriser.
Godstransporter till konkurrenskraftiga priser.
Detta omfattar:
Transportköpare ska ha tillgång till en väl fungerande marknad till priser i nivå med de i övriga Sverige.
Farligt godsturer efter behov och efterfrågan.
Tonnage med hög reskvalitet, komfort och säkerhet.
Gäller alla resor med färja och flyg.
Detta omfattar:
Tonnage anpassat efter olika gruppers behov och önskemål t.ex. för barnfamiljer, funktionshindrade och äldre. På färjorna ska det bl.a. finnas möjlighet att arbeta via dator och dyl., hålla konferenser och utrymme för yrkeschaufförer inom t.ex. godstrafiken.
Utveckling till mer miljövänliga bränslen.