Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att det sätts upp fler viltstängsel på vägar med hög olycksfrekvens.
Viltstängsel förhindrar dagligen allvarliga olyckor på våra vägar. Mänskliga tragedier undviks genom att vi gemensamt värnar och skyddar såväl bilister som övriga trafikanter. Samtidigt finns det ännu långa sträckor med hög olycksfrekvens som saknar stängsel. Motiveringen kan ofta härledas till kostnader. Det argumentet utgår dock från en alltför kort tidshorisont.
I det kortsiktiga perspektivet är uppsättning av viltstängsel initialt förenad med en kostnad. Om vi däremot ser helhetsbilden, i det längre perspektivet, betalar sig denna typ av investeringar snabbt. En olycka med en älg inblandad kostar samhället i snitt 130 000 kronor, medan en rådjursolycka beräknas kosta över 20 000 kronor. Samtidigt ökar vildsvinens framfart lavinartat. Några exakta beräkningar vad det gäller ekonomiska konsekvenser som ett utfall av nära relaterande olyckor till denna utveckling finns inte, men en rimlig bedömning torde hamna på en kostnad som ligger närmare beloppet för en olycka med älg inblandad.
Region Norr har inventerat och analyserat effekten av olika metoder som syftar till att minska antalet trafikolyckor med vilt. I projektet drar man slutsatsen att viltstängsel är mest effektivt när det gäller att förhindra olyckor, men uppsättningen måste inkludera dels över- och undergångar, dels anordningar som tillåter viltet innanför stängslet att via smidiga kanaler snabbt hitta ut.
Vi ser nu hur initiativ tas i projekt som syftar till att sätta upp sponsrade viltstängsel. Det är en utomordentligt bra idé som förhoppningsvis kan växa i omfattning. Samtidigt hör det till statens ansvar att säkra upp kvalitativa skydd på våra vägar.
Ambitionen bör därför vara att skapa ett ökat utrymme och verka för en riktning där viltstängsel prioriteras i arbetet med att uppnå trygghet på våra vägar.