Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att prioritera och påskynda utbyggnaden av Ostlänken.
Ostlänken är en del av ett mycket intressant EU-projekt, en del av den nordiska triangeln. Sju kommuner, 440 000 invånare, ca 35 000 företag, flera hamnar, flygplatser och universitet är direkt berörda av denna bansträckning. Det handlar om 15 mil ny dubbelspårig järnväg för höga hastigheter mellan kommunerna Järna och Linköping. Ostlänken innebär möjligheter till kraftfull tillväxt, vidgad arbetsmarknad och vidgade studie- och bostadsmarknader. Berörda kommuner, landsting och regionförbund har markerat betydelsen av Ostlänken genom att samarbeta under flera år för att påskynda byggandet. Ett mycket intensivt arbete har genomförts ända sedan 2001.
Ostlänken, som kommer att binda samman Stockholmsområdet, inklusive Mälardalen och Uppsala, med kommunerna utmed sträckan Stockholm–Nyköping–Linköping, är ett av de mest intressanta järnvägsbyggnadsprojekten just nu. Banan är även början på Götalandsbanan och en del av en järnvägslösning som binder samman Europa.
Inför starten av arbetet med den nya långtidsplanen för järnvägen 2010–2019 har Banverket markerat att Ostlänken är ett strategiskt framtidsprojekt, vilket är mycket positivt. Banverket har i den rapport till regeringen, som presenterades under sommaren, även bedömt att Ostlänken kan vara lämpligt som ett OPS-projekt (offentlig-privat samverkan).
Det finns en mycket hög beredskap från berörda kommuners och regioners sida att gå in i en OPS-dialog med Banverket och staten. Planeringen av Ostlänken är nu inne på sitt sjunde år. Under dessa år har Banverkets, kommunernas och regionernas planering utvecklats tillsammans på ett unikt sätt. Förutsättningarna är synnerligen goda för att utveckla samverkan omkring OPS vad gäller Ostlänken.