Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om sociala medier.
Att det finns olika fönster till kultur, nyheter och sociala kontakter berikar oss och ökar vår möjlighet att ta del av samhällsdebatten. Utvecklingen av sociala media har gett demokratin nya möjligheter, men också nya utmaningar. Vi rör oss i en spännande tid där tillgången till sociala media gör att var och en kan använda den på det vis som passar dem bäst.
Många småbarnsföräldrar ägnar en stund åt Facebook när barnen somnat. Mor- och farföräldrar håller kontakten med sina älskade barnbarn via sociala media. Man läser om en bok eller en artikel i en blogg och blir intresserad av att läsa hela boken eller tidningen artikel var hämtad från.
Vi befinner oss i början av en spännande utveckling av sociala media och vi politiker kan inte ställa oss vid sidan om när en viktig framtidsdebatt tar form. Tvärtom, vi ska välkomna sociala media. Då har vi även bättre möjligheter att markera mot kränkningar och utnyttjade via sociala media.
Alla behöver inte och det är inte ens önskvärt att alla är aktiva på sociala media. Men vi kan såväl välkomna som uppmuntra fler att ta del av nya vägar för kommunikation. Ökade kunskaper om social media ger även möjligheter till att debattera agendan för de politiska frågorna även utanför de fysiska sammanträdesrummen och är friare i tid samt rör sig lättare geografiskt. Samtidigt är vi medvetna om att den politiska aktivismen som frodas på social media skrämmer en del makthavare. När nätaktivism inte kan styras på traditionellt sätt möts den av angrepp.
Vi har följt attackerna på demokratirörelsen i Iran. Google lämnade Kina, under Gazakriget 2009 var Twitter nyhetslinan till omvärlden och Etiopiens makthavare försöker störa ut TV-sändningarna. Att makthavare skräms av sociala medier förvånar inte. Men maktens arrogans får inte stoppa demokrati- och kvinnorörelser från att använda sig av nätaktivism. Därför är det självklart för mig att välkomna fler till sociala media.