Motion till riksdagen
2010/11:T201
av Caroline Szyber (KD)

Infrastruktursatsningar för cykling


kd502

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om infrastruktursatsningar för cykling.

Motivering

Ökad cykling är en lönsam affär för samhället. Ju fler som cyklar desto bättre miljö, folkhälsa och mindre trängsel i trafiken. En studie som gjorts på uppdrag av Vägverket visar att satsningar på cykeltrafik är mer samhällsekonomiskt lönsamma än man tidigare trott. Fler skulle välja att cykla, visar studien, om samhället satsade på ökad framkomlighet för cyklister. Studien visar också att cykeln är en viktig del av trafiksystemet och att det bör satsas mer pengar på snabbare, säkrare och bekvämare cykelstråk. Majoriteten av alla bilresor görs i dag på sträckor kortare än fem kilometer. Det finns alltså en stor potential att omvända vanebilister till cykelpendlare.

Det behövs fler cykelbanor. Körbanorna är idag främst bilarnas tillhåll och trottoarerna är till för fotgängare. Cyklister tvingas ofta välja det i den aktuella situationen minst dåliga av dessa alternativ.

Enligt Folkhälsoinstitutet leder brist på motion till kostnader för samhället på 6 miljarder kronor årligen. Endast 40 procent i åldrarna 18–64 år motionerar regelbundet. Här finns stora vinster att göra, för folkhälsan och samhällsekonomiskt, om det på allvar blir en satsning på cykling.

Cyklandet ökar glädjande nog i vissa delar av landet, vilket indikerar att fler vill använda cykeln som transportmedel. I Stockholm har till exempel antalet cyklister ökat med 75 procent. Ett vardagsdygn görs cirka 150 000 resor med cykel i Stockholms innerstad. Men de regionala variationerna är stora. Samma sak gäller för infrastrukturinvesteringar för cyklar. I vissa kommuner sker det stora satsningar, medan det i andra kommuner går åt fel håll. Medialt och politiskt har dock cyklandet glädjande nog medvind i Sverige.

I regeringens proposition ”Framtidens resor och transporter – infrastruktur för hållbar tillväxt” nämns för första gången cykling i ett eget avsnitt i en infrastrukturproposition. Sverige har ett gyllene tillfälle att verkligen etablera sig som ett ledande cykelland. Infrastrukturpropositionen ger ny näring åt förhoppningar om ökade resurser till cykling.

Det är av stor vikt att regeringen ser över planerandet av infrastrukturen för cykling för att stimulera de positiva effekter på miljö, folkhälsa och trafikträngsel som dessa investeringar ger.

Stockholm den 14 oktober 2010

Caroline Szyber (KD)