Motion till riksdagen
2010/11:So600
av Annika Qarlsson (C)

Ungdomsmottagningarnas kompetens och tillgänglighet


c459

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att säkra kompetens hos personalen och tillgängligheten till ungdomsmottagningarna.

Motivering

Sverige har fortfarande ett högt antal oönskade graviditeter liksom höga siffror för sexuellt överförbara infektioner. FN:s barnrättskommitté riktade 2009 kritik mot Sverige av denna anledning och rekommenderade en satsning på sex- och samlevnadsundervisning i och utanför skolan. Därför är det bra att regeringen i propositionen till ny lärarutbildning föreslår att det i lärarutbildningarna ska ingå en gemensam s k utbildningsvetenskaplig kärna på 60 p. I denna bör frågor kring sex och samlevnad rymmas. I kommande examensbeskrivningar och kursplaneförslag kommer det att preciseras mer hur detta kommer att se ut. Högskoleverket ansvarar för att detta följs. Men utöver föräldrars ansvar och skolans möte med ungdomarna så är ungdomsmottagningarna en oerhört viktig instans för ungdomar att kunna vända sig till med sina frågor och funderingar.

Ungdomsmottagningarna hör till de ställen utanför skolan som har en stor betydelse för unga människors sexuella hälsa och där unga kan få en stor del av sin sexualundervisning. Tyvärr har ungdomsmottagningarna väldigt olika förutsättningar i olika delar av landet och inte bara tillgängligheten varierar utan även kompetensen. De som arbetar på en ungdomsmottagning bör ha ett arbetssätt för att nå även unga män. Det bör också säkerställas att alla har hbt-kompetens.

För att möjliggöra ett långsiktigt preventivt arbete på ungdomsmottagningarna är det av yttersta vikt att ungdomsmottagningarna kan tillhandahålla preventivmedel, subventionerade akut-p-piller, testning och rådgivning under sommaren i samma utsträckning som resten av året. Det är inte rimligt att vissa mottagningar stänger under sommaren eller endast har öppet en kväll i veckan. Lika angeläget som öppettiderna är att det finns ungdomsmottagningar inom rimligt avstånd för människor i hela landet, under hela året. Idag finns runt 230 ungdomsmottagningar i landet men dock inget krav på att det ska finnas en inom varje landsting eller i varje kommun.

RFSU:s Sverigebarometer visade tidigare i år att det i vissa områden finns väldigt få ungdomsmottagningar. Om preventionsarbetet ska ha någon möjlighet att lyckas måste det finns goda förutsättningar både vad gäller tillgänglighet och kompetens. Kompetensen och tillgängligheten på ungdomsmottagningarna behöver följas upp och redovisas i öppna jämförelser mellan kommuner och landsting.

Detta vill riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 25 oktober 2010

Annika Qarlsson (C)