Motion till riksdagen
2010/11:So6
av Margareta Sandstedt och Per Ramhorn (SD)

med anledning av prop. 2010/11:47 En samlad strategi för alkohol-, narkotika-, dopnings- och tobakspolitiken


sd170

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en nationell handlingsplan för minskat alkoholbruk bland ungdomar.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ANDT-frågor inom kriminalvården.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om effektiv brottsbekämpning av illegal handel.

Motivering

Regeringen har presenterat proposition 2010/11:47 om en samlingsstrategi för ANDT-politiken. Arbetet som ligger till grund för regeringens förslag är lovvärt men bör kompletteras med vissa konkreta åtgärder för att det preventiva arbetet ska kunna fungera bättre rent praktiskt. Då alkohol- och droganvändning sjunker allt längre ned i åldrarna samt tenderar att öka, måste samhällets olika aktörer erkännas handlingsutrymme för att regeringens målsättning ska kunna infrias. Samordningen av insatser inom alkoholpolitiken och den statliga styrningen har uppvisat betydande brister. Således anser vi att den statliga upplysningen, samarbetet och samordningen inte varit tillräckligt verksam. Med tanke på den skada och det lidande som alkohol- och narkotikamissbruk innebär, både för individen, närstående och samhället, anser vi att skyddsåtgärder som kan innebära en viss påverkan på den personliga integriteten ska kunna tillämpas. Avvägningen och samhällets syn är något som endast behandlas inom ramen för synnerligen specifika frågor. Frågan i stort har aldrig utretts utifrån ett grundperspektiv och det finns ingen samlad bedömning eller debatt över avvägningen i sig.

Vi anser att samtliga skolor fr.o.m. högstadiet bör ges möjlighet att utföra alkohol- och drogtester på elever utan deras medgivande. Testerna kan, beroende på val av test, även användas för att upptäcka användning av tobak och dopningspreparat. Testerna ska kunna utföras slumpmässigt och utan elevens eller vårdnadshavares samtycke. Testerna torde ha en allmänpreventiv effekt, men måste kombineras med information om skadeverkning och ökat fokus på och stödinsatser till utsatta grupper. Arbetet med rehabilitering och preventiva åtgärder kan bli mycket effektivare om man ges ytterligare en möjlighet att med hjälp av rätt verktyg hitta riskbeteenden i tid. Testerna ska användas för att identifiera den eller de som är faktiska brukare och särskilt dem som riskerar att fastna i missbruk. Testerna måste utföras och utvärderas tillsammans med uppföljningsåtgärder från skola, sociala myndigheter och landstinget. Vi är övertygad om att möjligheterna att på individnivå fånga upp användarna medverkar till minskad utslagning, mildrade effekter av familjetragedier och bättre utbildningsmöjligheter. Vi föreslår att regeringen utreder och lägger fram förslag om formerna för att tillåta slumpmässiga alkohol- och narkotikatester i skolorna fr.o.m. årskurs 7.

Vi hävdar även att nuvarande kriminalpolitik i kombination med alkohol, narkotika och dopning leder till ökad droganvändning, ökad kriminalitet och sämre förmåga till återanpassning efter frihetsberövande då man på svenska anstalter inte kommer till rätta med insmuggling av narkotika. Konsekvensen av detta är att kriminella som handlar med och smugglar in droger på fängelser riskerar att få utökat inflytande över övriga interner. Sverigedemokraterna menar att svensk kriminalvårdspolitik ska präglas av en drogfri miljö, vilket i större grad möjliggör för interner att få ett drogfritt liv efter strafftiden. För att komma till rätta med droganvändning i fängelser vill vi därför använda kroppsbesiktningar i större utsträckning än i dag samt införa obligatorisk övervakning för olika former av besök. Kroppsbesiktningar, drogtester och narkotikahundar är effektiva metoder för att komma till rätta med insmuggling av narkotika på anstalterna. Angående besöken kan konstateras att möjligheten att överlämna narkotika är som störst vid dessa tillfällen, därför anser vi att de bör ske under övervakning. Slutligen, för att komma till rätta med den stora avvikelse som sker från behandlingshem, föreslår vi att kontraktsvård inte ska gälla förrän den intagne avtjänat sin strafftid. Däremot ska kriminalvården fortsätta uppmuntra till drogfrihet i det man tillhandahåller möjligheten att genomgå program på anstalterna, efter en noggrann bedömning utifrån förutsättningar, motivation osv. samt ge incitament till att bryta beroendet. Kriminalvården ska fortsätta uppmuntra interner till ett drogfritt liv inom anstaltens regi med hjälp av gruppverksamhet inom 12-stegsmodellen i den mån som anses möjlig. Vad gäller kontraktsvård ska sådan enbart erbjudas efter strafftidens slut med hjälp av socialtjänst, kriminalvård och Försäkringskassan. Vi föreslår att regeringen utreder möjligheterna samt kostnaderna för att införa ovan angivna åtgärder på samtliga kriminalvårdsanstalter.

Inom ramen för gränskontroll måste fler och noggrannare kontroller utföras. En förstärkning måste till vid bl.a. färjelägen och hamnarna. Vi anser att regeringen inom ramen för sin strategiska översyn även måste se över budgetmedlen för gränskontroller för att stävja den enorma införseln. Sverigedemokraterna hade som förslag i sin förra budget att tillskjuta ytterligare 80 mkr.

Stockholm den 2 februari 2011

Margareta Sandstedt (SD)

Per Ramhorn (SD)