Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att göra en översyn av regelverket så att hyran kan tas direkt från det ekonomiska biståndet eller från bostadsbidraget för att förhindra vräkning.
Att bli av med sin bostad är en mycket dramatisk händelse för de människor som råkar ut för detta. Att bli vräkt leder inte bara till att det blir svårare att på nytt komma in på den reguljära bostadsmarknaden – det försvårar livet på många sätt och är ofta förknippat med skuld och skam.
År 2009 genomfördes drygt 3 000 vräkningar. Antalet barn som vräks har minskat men fortfarande är det över 600 barn som berörts av vräkning det senaste året. Barn är extra utsatta vid vräkning och de har sällan möjlighet att påverka den situation de hamnat i.
Regeringens arbete mot hemlöshet har minskat vräkningarna, och det vräkningsförebyggande arbetet runtom i landet har ökat. Det är positivt, men mer behöver göras.
Ett sätt att minska vräkningarna är att hyran ges företräde framför andra utgifter. Utebliven hyresbetalning är idag den vanligaste orsaken till vräkning. Om socialtjänsten skulle betala den del av det ekonomiska biståndet som ska täcka hyran direkt till hyresvärden istället för att betala ut pengarna till brukaren så skulle färre vräkningar på grund av utebliven hyra äga rum. Samma skulle gälla om bostadsbidraget gick direkt till hyran.
Det finns redan idag möjlighet för Försäkringskassan att betala bostadsbidraget direkt till värden om det finns ”synnerliga skäl”, men denna möjlighet används sällan, antagligen på grund av bristande kännedom om möjligheten.
Om hyran ”öronmärks” så riskerar inte någon som har ekonomiskt bistånd eller bostadsbidrag att bli vräkt av ekonomiska skäl. Det är därför angeläget att regeringen gör en översyn för att se om nuvarande lagstiftning är tillräcklig i ovan beskrivna situationer. Detta bör ges regeringen till känna.