Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en strategi för utveckling av nationella kvalitetsregister inom hälso- och sjukvården.
Möjlighet till jämförelser är ett mycket viktigt redskap för att utveckla och höja både kvalitet och effektivitet i sjukvården. De medicinska resultaten skiljer sig idag i många fall mellan landstingen. Det finns därför ett stort värde i att de på ett enkelt sätt kan jämföra resultat och utifrån detta lära av varandras erfarenheter. Den ökande andelen äldre och en ökad komplexitet i vården ställer också allt större krav på tillgång till relevant information om vårdens resultat, både för forskare, vårdpersonal och beslutsfattare.
Jämförelser mellan landsting har också ett värde för patienterna. Det handlar både om möjligheter att utnyttja den valfrihet som blir alltmer utbredd inom vården och om att kunna ställa krav på det egna landstingets kvalitet. Tillgången till god vård ska inte vara beroende av var i landet man bor.
Ett viktigt instrument för jämförelser är de nationella kvalitetsregister som sedan några år tillbaka finns för en lång rad sjukdomar och sjukdomsområden.
Samtidigt är skillnaderna mellan kvalitetsregistren stora, vilket minskar deras värde både för patienterna och som beslutsunderlag i utvecklingen av vårdpolitiken.
Det gör det angeläget att utveckla de nationella kvalitetsregistren. Några viktiga områden är vilken information som rapporteras in och hur kraven för inrapportering ser ut. Exempelvis finns det anledning att tydligare betona värdet av information kring återfall och uppföljning av den genomförda vården. Det finns också skäl att stärka incitamenten för vårdgivare att rapportera in till de nationella kvalitetsregistren för att på så sätt göra dem mer heltäckande.
En annan viktig fråga är hur informationen görs tillgänglig. Ett problem idag är bristande sökbarhet och att informationen i många fall inte anpassats till målgrupper utan medicinska yrkeskunskaper, som exempelvis patienter och flertalet landstingspolitiker.
Möjligheten till jämförelser av vårdkvalitet kan både bidra till att stärka patientens ställning i vården och vara ett viktigt instrument för att utveckla kvaliteten i sjukvården. Väl utvecklade kan registren underlätta för patienter med såväl kronisk sjukdom, t ex diabetes, som vid akuta behov av insatser, t.ex. vid en cancerdiagnos. Kvalitetsregister kan bidra till ökad likvärdighet och mindre skillnader i vårdens kvalitet.
För att bättre ta tillvara de möjligheter de nationella kvalitetsregistren kan ge behövs en samlad strategi för hur kvalitetsregistren kan utvecklas.