Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheten att få myndigheter att tydligare upplysa den enskilde om möjligheten till samtycke.
Mängder av enskilda fall har kommit fram i medier för att personerna ifråga valt att exponera sig. På grund av sekretess och hänsyn till den enskilde individen kan exempelvis inte Försäkringskassan uttala sig i enskilda fall. Som läsare är det lätt att känna empati för dem som hamnar mellan stolarna eller av andra skäl inte får det stöd som vi alla tycker är rimligt. Ofta är inte läget så svart eller vitt som massmedier eller politiker vill måla upp men den bilden träder sällan fram.
Alla som arbetar inom hälso- och sjukvården har tystnadsplikt, något som är viktigt att värna om i lagstiftningen. Det betyder att ingen får lämna ut uppgifter om en individ, sjukdom, behandling eller om den enskildes privata situation utan att man som individ själv har godkänt det. Den som bryter mot tystnadsplikten och sekretesslagen kan straffas. I princip kan tystnadsplikten bara brytas om
du själv går med på det,
det står klart att du inte tar skada av att uppgifterna lämnas ut,
till exempel ett barn riskerar att fara illa – då är personalen skyldig att göra en anmälan till annan myndighet,
vissa myndigheter begär att få ut uppgifter med stöd av lag.
Idag finns en regel om samtycke, vilket betyder att en enskild person kan godkänna att en myndighet röjer sekretessbelagda uppgifter om denne. Det gäller både om uppgifterna ska lämnas ut till andra myndigheter och om de ska lämnas ut till enskilda – detta för att komma till rätta med att felaktiga uppgifter sprids. Regeringen bör därför se över möjligheten att få myndigheter att tydligare upplysa den enskilde om möjligheten till samtycke.