Motion till riksdagen
2010/11:So477
av Finn Bengtsson och Thomas Finnborg (M)

Alkoholinförsel


m1074

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om alkoholinförsel.

Motivering

På grund av de stora skillnaderna i beskattning av alkoholhaltiga drycker kostar sprit och öl i gränshandeln i Tyskland och Estland ungefär hälften av vad den gör på Systembolaget. Många svenskar tar därför chansen att spara stora summor genom att fylla bagageluckor, släp och husvagnar med flaskor och burkar. Hur man än räknar är resandeinförseln av alkohol omfattande.

En än mer beklaglig följd av skatteskillnaderna är att samvetslösa brottslingar ser en chans att tjäna enorma pengar genom att organiserat och i stor skala smuggla och sälja vidare alkohol. Dessutom riktar de sig främst till de grupper som svensk alkoholpolitik traditionellt velat skydda, ungdomar och storkonsumenter. Ungdomarna är en särskilt inkomstbringande grupp för dessa smugglare eftersom det går att ta extra bra betalt av dessa då de inte har åldern inne för att handla av Systembolaget.

Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning vid Stockholms universitet, Sorad, kartlägger på regeringens uppdrag utvecklingen av alkoholkonsumtionen i Sverige. Det är bland annat på deras forskning som besluten om svensk alkoholpolitik grundar sig.

På senare år har det rått delade meningar om huruvida gränshandeln ökar eller minskar. Sorad har hävdat att den minskar, medan Sprit & Vinleverantörsföreningen och Bryggareföreningen ser på sin försäljning att den tvärtemot ökar. Tullen säger sig inte se några tecken på minskning av alkoholfloden från utlandet. Av medierapporteringen att döma finns det tydliga tecken på att smugglingen och införseln allt mer håller på att ”professionaliseras”. I Sorads rapporter pekar de själva på att skattningarna av den oregistrerade alkoholen ”givetvis är mer osäkra än för den registrerade konsumtionen”.

Osäkerheten grundas på Sorads mätmetoder. Genom att ringa slumpvist utvalda svenskar för att fråga om de har köpt smuggelsprit, det vill säga begått ett lagbrott, menar Sorad att de ska få ett rättvisande svar. Bristerna i detta förfarande är uppenbara, dels så har allt färre, i synnerhet ungdomar, idag ett fast telefonabonnemang, dels då vi vet att viljan att erkänna ett brott för en okänd person som ringer på statens uppdrag är minimal.

Systembolaget, det monopol som har till syfte att begränsa tillgängligheten för att på så sätt få ner totalkonsumtionen, säljer bara hälften av de spritdrycker som konsumeras i Sverige. Den andra hälften av svenskarnas spritkonsumtion kommer till största del utifrån. Det är därför av största vikt inför kommande alkoholpolitiska beslut att få en tydlig bild av hur stor införseln verkligen är och vilken tendens den har. Detta i synnerhet efter de senaste årens upp- och nedgång i kronkurs som ger ytterligare en påverkansfaktor på prisskillnaderna mellan Sverige och utlandet och därmed införseln samt inför diskussioner om eventuella framtida skattejusteringar.

År 2004 tillsattes en utredning, den så kallade alkoholinförselutredningen, med uppdrag att följa utvecklingen när det gäller införsel och försäljning av alkohol i framför allt södra Sverige för att föreslå åtgärder som kan behövas för att minska de problem som ökad införsel och vidareförsäljning av alkohol skapar. Det är enligt vår mening dags att tillsätta en ny sådan för att dels bedöma den oregistrerade alkoholens omfattning, dels ge förslag på åtgärder för att återta kontrollen över försäljningen. Sorad, branschen, gränshandeln själv, tullen och polisen torde med gemensamma ansträngningar ha utmärkta möjligheter att komma sanningen mycket nära.

Mot denna bakgrund vill vi att regeringen ser över möjligheten att tillsätta en ny alkoholinförselutredning.

Stockholm den 18 oktober 2010

Finn Bengtsson (M)

Thomas Finnborg (M)