Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om ett slopande av Systembolagets monopol på försäljning av alkoholhaltiga drycker samt en avreglering av försäljningstider.
Den svenska alkoholpolitiken omges av ett rigoröst regelverk. Syftet är som så ofta det vällovliga att minska ohälsan hos det svenska folket. Det tycks att man näst intill kan hävda vilka regler som helst med motiveringen att man har medborgarnas bästa för ögonen.
Allt för sällan problematiseras det i fråga om alkoholpolitiken utan i allt väsentligt är det en rak väg med förbud, strängare regler, tyngre skatter och kortare försäljningstider som varit dominerande de senaste 30 åren med några få undantag.
Samtidigt kan vi se att alkoholkonsumtionen över tid ökat, även om det finns enskilda rapporter på senare tid om en lägre konsumtion. I huvudsak kan vi inte se direkta samband mellan försäljningens restriktioner och upp- och nedgång i konsumtionen utan det tycks vara andra orsaker som styr detta.
Sällan eller aldrig problematiseras det om den myndiga individens fria val och statens uppenbara föräldraroll att vilja styra människors liv. Den rådande uppfattningen i Sverige tycks vara att vuxna människor inte själva kan avgöra när de skall inhandla alkohol och därför ska staten reglera detta till vilka tidpunkter samt till vilka platser man får göra det på.
Vi kan också se hur Sverige tillsammans med några få andra länder i omvärlden har en monopoliserad alkoholförsäljning som ter sig inte bara allt mer omodern utan också i hög grad inkräktar på individens valfrihet och myndighet.
Det rimliga vore att dels rena alkoholbutiker i privat regi liksom snabbköp fick sälja alkohol. Det borde också utredas om en avreglering av försäljningstiderna. Det kan inte vara så att svenska folket till sin läggning är så fundamentalt annorlunda från de flesta andra länder på jorden att vi inte kan hantera inköp av ost, korv och vin vid samma tillfälle.