Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att införa en obligatorisk LOV.
Med lagen om valfrihetssystem har makten över primärvård och äldreomsorg flyttats från politiker till medborgaren. Det är nu fritt fram att öppna vårdcentraler, och det är patienternas beslut som avgör om verksamheten ska finnas kvar eller inte. Närmare 200 nya mottagningar har öppnats och allt fler patienter väljer privata alternativ. Allt är finansierat med skattemedel så det är inte plånboken som styr.
Även inom äldreomsorgen sker samma förändring. Allt fler kommuner väljer att med stöd i lagen om valfrihetssystem, LOV, ge den äldre rätt att bestämma vem som ska erbjuda hemtjänst. Närmare 400 nya företag har startats som erbjuder hemtjänst till äldre.
När människor får välja äldreomsorg blir det allt oftare det privata alternativet som väljs. Därför ökar snabbt antalet anställda i vårdföretag. De som arbetar med äldreomsorg får fler arbetsgivare att välja bland. Sjukskrivningarna har också minskat kraftigt, vilket gör att det inte behövs lika många vikarier i kommunerna.
Genom lagen om valfrihet flyttas makten från kommunala tjänstemän och politiker till de äldre och deras anhöriga. Oavsett om man väljer det lilla privata hemtjänstföretaget, den stora hemtjänstkoncernen eller kommunens hemtjänst ska valet ligga hos en själv, precis som det gör vid val av exempelvis tandläkare. Att inte låta människor välja sin egen omsorg är att omyndigförklara dem. Vissheten om att kunna byta liksom insikten hos dem som arbetar inom hemtjänsten och äldreomsorgen att den som är missnöjd med omsorgen kan byta, räcker för att kvaliteten ska höjas.
Det är dock viktigt att valfriheten inte begränsas till några få områden, som t.ex. inköp och tvätt. Vi vill att valfriheten ska gälla så brett som möjligt inom omsorgen.