Motion till riksdagen
2010/11:So470
av Hillevi Larsson (S)

FN:s konvention om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättningar


s38093

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen bör uppdra till myndigheter som utövar tillsyn över den kommunala verksamheten att också övervaka kommunernas efterlevnad av konventionen.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att regeringen, i konventionens anda om internationellt samarbete, bör ge i uppdrag till Sida att se till att bistånd också omfattar personer med funktionsnedsättningar och deras organisationer, med fokus på utvecklandet av demokrati och mänskliga rättigheter.1

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att arbetet bör intensifieras på de områden där vi i dag inte fullt ut lever upp till konventionens åtaganden, dvs. främst medvetandegörande, tillgänglighet och arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättning.

1 Yrkande 2 hänvisat till UU.

Motivering

Sverige anslöt sig den 4 december 2008 till FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Konventionen blev gällande i Sverige från och med den 14 januari 2009. Sverige har dessutom anslutit sig till ett frivilligt protokoll till konventionen som innebär att den som upplever sina rättigheter kränkta kan klaga till en övervakningskommitté. Det är mycket glädjande att Sverige var bland de första att signera konventionen och nu finns en förväntansfull handikapprörelse som väntar på den slutgiltiga svenska ratificeringen som vi hoppas kommer att ske tidigt under 2008.

I och med ratificeringen kommer personer med funktionsnedsättningar att äntligen få rättslig tillgång till samhällets service fullt ut, oavsett om den bedrivs privat eller i offentlig regi.

Eftersom mycket av åtagandena i konventionen kommer att falla på kommunernas ansvar att fullgöra, är det viktigt att en tillsynsmyndighet får i uppdrag att ansvara för övervakningen av kommunernas ansvar gentemot konventionen.

En ytterligare tanke kan vara att de kommunala och landstingskommunala handikapprådens roll i framtiden klargörs och förstärks och kan omvandlas till egna kommunala övervakningsråd.

Det är också viktigt att Sverige, med sitt goda internationella rykte inom handikappolitiken, kan leva upp till artikel 32 om internationellt samarbete med bland annat kunskapsöverförande och utvecklingsprogram riktade till organisationer av personer med funktionsnedsättningar som kommer från utvecklingsekonomier. Det måste därför uttryckas klart i regeringens direktiv till Sida att bistånd också ska omfatta personer med funktionsnedsättningar och deras organisationer, med fokus på demokrati och mänskliga rättigheter.

När det gäller övriga delar av konventionen lever Sverige idag inte fullt upp till de åtaganden som handlar om medvetandegörande, tillgänglighet och arbete och sysselsättning för personer med funktionsnedsättningar. Här behöver arbetet intensifieras så att vi kan nå målen i konventionen.

Stockholm den 26 oktober 2010

Hillevi Larsson (S)