Motion till riksdagen
2010/11:So468
av Hillevi Larsson m.fl. (S)

Ungdomsmottagningarnas kompetens och tillgänglighet


s38072

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att satsa på ungdomsmottagningarnas kompetens och tillgänglighet.

Motivering

Sverige har fortfarande ett högt antal oönskade graviditeter liksom höga siffror för sexuellt överförbara infektioner. FN:s barnrättskommitté riktade 2009 kritik mot Sverige av denna anledning och rekommenderade en satsning på sex- och samlevnadsundervisning i och utanför skolan. Trots det har sex och samlevnadsämnet inte kommit in i den nya lärarutbildningen som träder i kraft hösten 2011.

Ungdomsmottagningarna är ett av de ställen utanför skolan som har en stor betydelse för unga människors sexuella hälsa och där unga kan få en stor del av sin sexualundervisning. Tyvärr har ungdomsmottagningarna väldigt olika förutsättningar i olika delar av landet. Det är inte bara tillgängligheten som varierar utan även kompetensen. Därför bör det säkerställas att alla ungdomsmottagningar har hbt-kompetens. De som arbetar på en ungdomsmottagning bör också ha ett arbetssätt för att nå även unga män. Ungdomsmottagningarna når idag betydligt fler tjejer än killar. Det är ett problem, med tanke på att ansvaret för att skydda sig mot könssjukdomar och oönskad graviditet ligger lika mycket på killarna som tjejerna.

För att möjliggöra ett långsiktigt preventivt arbete på ungdomsmottagningarna är det av yttersta vikt att ungdomsmottagningarna kan tillhandahålla preventivmedel, subventionerade akut-p-piller, testning och rådgivning under sommaren i samma utsträckning som resten av året. Det är ju då behovet är som störst! Det är inte rimligt att vissa mottagningar stänger under sommaren eller endast har öppet en kväll i veckan. Lika angeläget som öppettiderna är det att det finns ungdomsmottagningar inom rimligt avstånd för människor i hela landet, under hela året. Idag finns runt 230 ungdomsmottagningar i landet men inget krav på att det ska finnas en inom varje landsting eller i varje kommun.

RFSU:s Sverigebarometer visade tidigare i år att det i vissa områden finns väldigt få ungdomsmottagningar, på Gotland finns exempelvis bara en enda. Om preventionsarbetet ska ha någon möjlighet att lyckas måste det finns goda förutsättningar både vad gäller tillgänglighet och kompetens.

Stockholm den 20 oktober 2010

Hillevi Larsson (S)

Anna Wallén (S)

Désirée Liljevall (S)

Elin Lundgren (S)

Fredrik Lundh Sammeli (S)

Hannah Bergstedt (S)

Jonas Gunnarsson (S)

Louise Malmström (S)

Maryam Yazdanfar (S)

Matilda Ernkrans (S)

Roza Güclü Hedin (S)