Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att möjliggöra insemination för ensamstående.
Ensamstående ofrivilligt barnlösa kvinnor i Sverige har inte samma möjligheter som andra kvinnor att skaffa barn. Rätten att inseminera har endast hetero- och homosexuella kvinnor som är sammanboende eller som har ingått äktenskap eller partnerskap.
Många kvinnor som lever utan partner längtar efter barn och redan i dag har många ensamstående kvinnor barn. Medan vissa väljer att adoptera känner andra en stark längtan efter att bära och föda ett barn. De allra flesta ensamstående kvinnor som väljer att skaffa barn på egen hand har tänkt igenom frågan mycket noggrant. Barnen blir därför vanligen planerade och efterlängtade. Ensamstående kvinnor har dessutom i alla tider skaffat sig barn. Att ge sina barn kärlek, omsorg och trygghet är förmågor som inte hänger ihop med kön, sexualitet eller samlevnadsform.
Begreppet familj har också vidgats genom åren från att ha varit en traditionell kärnfamilj med mamma, pappa och barn till att numera innefatta homosexuella relationer och ensamstående hushåll. Denna utveckling är viktig, välkomnad och kort sagt en prägel av det moderna samhälle vi lever i. I Sverige får nu endast kvinnor som lever i en relation tillgång till insemination. För att råda bot på den särbehandling ofrivilligt barnlösa ensamstående kvinnor utsätts för idag måste de också ges möjlighet att insemineras inom ramen för svensk hälso- och sjukvård.