Motion till riksdagen
2010/11:So412
av Betty Malmberg och Eliza Roszkowska Öberg (M)

Inrättandet av en webbaserad akutmottagning för unga


m1451

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inrätta en webbaserad akutmottagning för unga.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att ha sponsrade länkar till sajter som ska ge webbaserad information.

Motivering

De flesta barn och unga i Sverige mår tack och lov mycket bra. Samtidigt vet vi att det finns alldeles för många som under uppväxten tillfälligtvis eller under längre perioder kan ha behov av professionellt stöd och hjälp. Alliansregeringen har på ett mycket efterlängtat sätt genomfört åtgärder för att på olika sätt möta behov som barn och unga känner. Skärpt vårdgaranti till bup, evidensbaserade metoder i mobbningsförebyggande arbete och lanseringen av den virtuella ungdomsmottagningen umo.se är några exempel.

Idag är det Sveriges Kommuner och Landsting som i samråd med andra intressenter ansvarar för driften av umo.se. Syftet med sajten är att göra det lättare för ungdomar att hitta relevant, aktuell och kvalitetssäkrad information om sex, hälsa och relationer. På webbplatsen finns också en frågetjänst där unga anonymt kan få personliga svar från ungdomsmottagningarnas yrkesgrupper. Detta är mycket bra men bör utvecklas ytterligare. Många frågor får inte sina svar på umo.se. Sajten eller en annan webbplats måste därför utvecklas för att också kunna ge vägledning och råd för andra problem än just relationer. Här tror vi att regeringen återigen kan bidra positivt.

Då det oförutsedda och fasansfulla inträffar till exempel. Då den unga känner djup depression, upplever mobbning, blir våldtagen eller misshandlad på väg hem från festen vet vi att många väljer att inte anmäla eventuell förövare eller besöka akuten, utan istället söker efter hjälp på nätet. I dagsläget ger dock sökningar på orden självmord och misshandel ingen som helst hjälp. Google ger mer än 2 miljoner träffar på begreppen, vilket ger en tämligen hopplös situation. Värre är att den självmordsbenägne efter en sökning på Internet, istället för att överst på listan över sökresultat möta råd och stöd för att komma bort från sina negativa tankar, möts av en självmordshandbok som redogör för hur denne kan verkställa sin fasansfulla tanke. Därför måste relevanta sökbegrepp knytas till sponsrade länkar där det finns hjälp att få.

Det bör också utvecklas en speciell frågemöjlighet för akuta situationer, där den hjälpsökande kan få vägledning och stöd online, dygnet runt, från en person med rätt profession. Internet är en mycket naturlig del av vardagen för unga svenskar. Därför gäller det att använda Internet på ett positivt och proaktivt sätt för att möta de trauman och behov som unga människor ibland kan hamna i.

Stockholm den 20 oktober 2010

Betty Malmberg (M)

Eliza Roszkowska Öberg (M)