Motion till riksdagen
2010/11:So411
av Betty Malmberg (M)

Serveringstillstånd på bussar


m1194

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att den nya alkohollagen bör vara neutral då det gäller vilka transportmedel, som används för yrkesmässig personbefordran, som kan medges serveringstillstånd.

Motivering

I den gällande alkohollagens 7 kap. (1994:1738) regleras vilka tillstånd som behövs vid servering av spritdrycker, vin och starköl till allmänheten. I 7 kap. 12 § förtecknas olika transportmedel för vilka en kommun kan medge serveringstillstånd, varvid framgår att servering på såväl fartyg och luftfartyg som järnvägståg i inrikes trafik kan beviljas tillstånd. Övriga fordon som används för yrkesmässig trafik för personbefordran såsom bussar finns dock inte med i uppräkningen och det bör ändras.

Numera finns det bussar och spårvagnar som byggs om och inreds för att fungera som rullande restauranger eller konferensutrymmen. Kök installeras och inredningen i övrigt anpassas till en ny typ av persontransporter. Ombordservicen utförs naturligtvis av annan person än föraren, och resenärerna kan därmed erbjudas en komplett service under transporten. I olika politiska sammanhang brukar vi eftersträva skrivningar som är neutrala med avseende på teknik och istället utgå från funktion. Det gäller inte för nuvarande formulering av 7 kap. 12 § alkohollagen.

Behovet av en revidering av ovan nämnda paragraf blev uppenbart då ett bussföretag i glesbygd startade rullande konferensverksamhet. En buss byggdes om för ändamålet och utrustades med alltifrån kök till trådlöst Internet.

Företagaren sökte livsmedelstillstånd och efter att hela personalstyrkan på 13 personer genomgått utbildning i alkohollagen beviljades företagaren ett provisoriskt serveringstillstånd. Då tillståndet skulle permanentas backade dock kommunens socialnämnd med tanke på att transportmedlet buss egentligen inte hade stöd i lagtexten.

Företagaren uppger att situationen ombord på bussen var mycket lättare att hantera då han hade det provisoriska serveringstillståndet. Tidigare var det mycket svårt för föraren att överblicka om resenärerna till exempel drack alkohol ur medhavd väska. Tack vare serveringstillståndet och extrapersonalen kunde detta stävjas, vilket upplevdes som mycket positivt.

Med hänvisning till ovanstående bör därför regeringen överväga att skriva om alkohollagen så att den blir neutral då det gäller vilka transportmedel som kan medges serveringstillstånd. Förändringen är angelägen eftersom allt fler långfärdsbussar nu byggs om och ”lyxutrustas” med benstöd, monitorer för filmvisning, trådlöst nätverk, eluttag och datoranpassade bord. Dessa företagare måste ges en ärlig chans att etablera sig på marknaden och kunna få erbjuda sina resenärer samma service som ges på flyg, fartyg och tåg.

Stockholm den 18 oktober 2010

Betty Malmberg (M)