Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om folkhälsomålen.
Riksdagen beslöt 2003 att anta en ny och sektorsövergripande folkhälsopolitik för att förbättra folkhälsan och minska skillnaderna mellan olika grupper i befolkningen. Folkhälsopolitiken definieras med sina elva målområden. Målområde 3 behandlar gruppen barn och ungdom, målområde 4 fokuserar på gruppen vuxna i yrkesaktiv ålder. Något eget målområde för äldre finns däremot inte.
Planering och prioritering av folkhälsoinsatser i kommuner och landsting görs idag till stor del med utgångspunkt från folkhälsopolitikens elva målområden. Utvecklingen och uppföljningen av det framtida folkhälsoarbetet styrs också i stor utsträckning av målområdena. Avsaknaden av ett livscykelperspektiv och ett målområde för äldregruppen leder till att den riskerar att inte beaktas tillräckligt när folkhälsopolitiska insatser planeras och budgeteras.
I regeringens budgetproposition 2010/11:1, utgiftsområde 9 om äldrepolitik, lyfts fram att regeringen genomför en treårig satsning på att stärka det hälsofrämjande arbetet. Folkhälsoinstitutet och Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utarbeta en vägledning som kan vara till stöd för kommuner och landsting i arbetet med att främja ett aktivt och hälsosamt åldrande. Dessutom ska Statens folkhälsoinstitut starta och administrera försöksverksamheter med hälsocoacher riktade främst till gruppen yngre pensionärer.
Den satsning som återfinns i regeringens proposition är utmärkt men insatserna skulle underlättas av att man dessutom införde ett nytt mål i folkhälsopolitiken, nämligen Mål 12 Tryggt och hälsofrämjande åldrande.