Motion till riksdagen
2010/11:So398
av Ulf Nilsson m.fl. (FP)

Nationella riktlinjer för MS-vården


fp1250

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om nationella riktlinjer för MS-vården och utarbetandet av en nationell strategi för att öka antalet neurologer i svensk sjukvård.

Motivering

Multipel skleros, MS, är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning hos unga vuxna. Varje år får cirka 600 personer, oftast i åldern 20–40 år, beskedet att de lider av MS, ett besked som ofta leder till oro och stress inför framtiden. Eftersom MS är en sjukdom som drabbar människor mitt i livet leder också sjukdomen till stora samhällsekonomiska kostnader. De samhällsekonomiska kostnaderna uppskattas enligt MS-registret till 5 miljarder per år i Sverige.

Lyckligtvis är det idag möjligt att leva ett relativt normalt liv trots en MS-diagnos. De flesta som drabbas av sjukdomen både kan och vill arbeta. Men för att detta ska bli möjligt krävs att sjukdomen upptäcks i tid och blir behandlad med de läkemedel som idag finns och genom rehabiliteringsåtgärder.

Den svenska MS-vården lider dock av stora problem som gör det svårt att sätta in vård i rätt tid, med risk för bestående funktionsnedsättningar.

MS är en relativt ovanlig sjukdom, som kan ge mycket skilda symptom, och det kan vara svårt för primärvårdsläkare att diagnostisera MS. Därför finns det ett stort behov av neurologiexperter. I Sverige har vi betydligt färre neurologer per invånare än i många andra länder i Europa. 30 neurologer per en miljon invånare i Sverige kan jämföras med 58 respektive 49 neurologer per en miljon invånare i Finland och Norge. Bristen på neurologer innebär långa väntetider.

Ett annat problem är regionala variationer i tillgången till läkemedel. Tillgång till de läkemedel som finns för att bromsa upp sjukdomsförloppet är idag en fråga om var i landet du bor. Olika landsting gör olika prioriteringar, vilket i värsta fall kan innebära att unga människor i delar av landet döms till ett liv i rullstol medan andra får tillgång till de läkemedel som gör att de kan leva vanliga liv.

MS-vården handlar inte bara om tillgång till neurologer och läkemedel. Det är också angeläget med fungerande rehabilitering. Tillgången till psykologer, kuratorer och specialister på fysisk träning är viktig för MS-patienterna. För att skapa bättre samordning och höja kvaliteten i MS-vården har flera landsting inrättat så kallade MS-team där de olika kompetenserna samverkar. Men skillnaderna är även här stora mellan landstingen.

Problemen som finns understryker behovet av tydligare riktlinjer för MS-vården. På många andra områden, exempelvis flera cancerformer, diabetes och stroke, finns idag nationella riktlinjer för vilka behandlingsformer och arbetsmetoder hälso- och sjukvården bör använda. Det är hög tid att även MS-vården får nationella riktlinjer som kan bidra till en mer enhetlig vårdprocess. Dessa riktlinjer måste kompletteras med en långsiktig strategi för att öka tillgången till neruologiexpertis i svensk sjukvård.

Vi föreslår därför att riksdagen ska ta ställning för införandet av nationella riktlinjer för MS-vården samt utarbetandet av en nationell strategi för att öka antalet neurologer i svensk sjukvård.

Stockholm den 22 oktober 2010

Ulf Nilsson (FP)

Gunnar Andrén (FP)

Anita Brodén (FP)

Lars Tysklind (FP)