Motion till riksdagen
2010/11:So389
av Eliza Roszkowska Öberg (M)

IT och ny teknik för att utveckla vården


m1619

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om IT och ny teknik för att utveckla vården.

Motivering

Med en åldrande befolkning står hälso- och sjukvården inför stora utmaningar, dels att tillgodose fler krav och diversifierade behov, dels att utveckla vården. En avgörande faktor för att öka kvaliteten och tillgängligheten i vården är att effektivisera personalens arbete med hjälp av IT och modern teknik så att gamla rutiner digitaliseras och därmed ökar tiden med patienterna medan tiden med administrativa uppgifter minskar.

Redan idag finns goda exempel på hur IT effektiviserar vården med digitala journaler, tidsbokning och rådgivning via nätet etc. Men mycket mer kan göras. Patientsäkerheten kan förbättras med ny teknik som bl.a. kan undvika vårdskador. Med god säkerhet i systemen, exempelvis IT-stöd för rimlighetskontroller av läkemedel, minskar riskerna för felaktig medicinering, annars skulle exempelvis en nolla som hamnar fel kunna tiodubbla en dos. Genom IT kan patienterna själva skaffa mer kunskap om sin sjukdom. Ett mer mobilt arbetssätt bör också stödjas då vården i dagsläget har en hög andel stationära arbetsstationer, samtidigt som vården i sig präglas av en rörlig arbetsprocess. Exempelvis skulle mobila vårdcentraler öka tillgängligheten och kvaliteten.

Det är också viktigt att arbetet för att utveckla möjligheterna till hemsjukvård, som inkluderar egenvård och vård av anhörig, stärks. Det handlar om t.ex. kvarboende, förebyggande vård, rådgivning för egenvård och inte minst den roll IT kan spela i detta sammanhang. Med hjälp av videosamtal kan patienten komma i kontakt med vårdcentral eller specialistläkare, samtidigt som vårdpersonal som besöker patienten kan kommunicera med specialister. Med medicinsk utrustning i hemmet kan resultaten skickas digitalt till vårdcentralen. Det ökar vårdens kvalitet och tillgänglighet samt sparar både tid och pengar samtidigt som t ex många äldre får trygg daglig kontakt med vårdpersonal utan att behöva resa långt. Nya hälsotjänster i hemmet förbättrar inte bara vården utan kan också skapa nya jobb och exportmöjligheter.

Det bör dock understrykas att olika IT-system ska kunna fungera tillsammans. Ökade krav på säkerheten bör tillföras och arbetet måste gå mot en standardisering. Det behövs bättre samverkan mellan involverade aktörer och en helhetssyn på hur vården kan utvecklas genom att använda IT och ny teknik. Det bör därför göras en översyn av hur arbetet med IT i vården fortgår och vad som behövs för att integrera IT och ny teknik som en naturlig del i den svenska hälso- och sjukvården.

Stockholm den 20 oktober 2010

Eliza Roszkowska Öberg (M)