Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tillgänglig information som ett mål för handikappolitiken.
Att kunna ta till sig och förstå information är en grund för ett aktivt medborgarskap i vårt land. Det är då det blir lätt att göra rätt, lätt att känna sig delaktig i det gemensamma samhällsbygget. Tyvärr är detta inte en självklarhet.
En fjärdedel av Sveriges vuxna befolkning har svårt att läsa och förstå skriven text. Trots detta saknar två av tre myndigheter lättläst på sina webbsidor. Samtidigt lyfter de nya inriktningsmålen för handikappolitiken 2010–2016 inte fram skriftlig information över huvud taget.
Stat, landsting och kommuner borde ta ett större ansvar för att alla kan läsa och förstå samhällsinformation. Centrum för lättläst har undersökt 235 myndigheters webbplatser. Av dessa är det bara 36 procent som har en länk på webbplatsens första sida som leder till någon form av lättläst information. När vi förra året undersökte kommunernas webbsidor var motsvarande siffra knappt 13 procent. I regeringens nya strategi för tillgänglighetsarbetet 2011–2016 ska 17 utvalda myndigheter följas upp enligt tillgänglighetsmålen.
Idag saknar många myndigheter lättläst information på sina webbplaster. Dit hör Arbetsförmedlingen, Barnombudsmannen, Brottsoffermyndigheten, Statens folkhälsoinstitut och Transportstyrelsen. Tillgänglighet är en mänsklig rättighet. Tillgänglighet är också en förutsättning för att vårt demokratiska system ska fungera. Alla människor har rätt att vara delaktiga samhällsmedborgare utifrån sina egna förutsättningar. Men tillgänglighet handlar inte bara om trottoarer, ramper och teknisk anpassning av webben.
Därför bör även tillgänglighet beträffande text vara ett självskrivet mål för handikappolitiken, och regeringen ska i regleringsbrev till samtliga myndigheter ange detta som ett krav.