Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om riktlinjer för att motverka vårdrelaterade infektioner.
Varje år drabbas tusentals patienter i Sverige av så kallade vårdrelaterade infektioner till följd av dålig handhygien och orena arbetskläder inom sjukvården. Den vanligaste smittvägen för vårdrelaterade infektioner sker via vårdpersonalens kläder, händer och tekniska utrustning. Vårdrelaterade smittor utgör stora hot mot patientsäkerheten eftersom de kan sprida antibiotikaresistenta bakterier. Det finns stor risk att spridningen av antibiotikaresistenta bakterier få så allvarliga konsekvenser att vi i framtiden inte kan behandla allvarliga infektioner med antibiotika.
För den enskilda patienten kan en vårdrelaterad smitta innebära insjuknande i mycket svårbehandlade infektioner och medföra långa sjukdomsperioder som ibland leder till kroniska sjukdomstillstånd. För sjukvården blir konsekvensen av detta höga kostnader med ökade behandlingskostnader och förlängda vårdtider. Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) uppskattar att över 10 procent av dem som vårdades på sjukhus i Sverige under 2008 hade en vårdrelaterad infektion.
I en rapport från Socialstyrelsen 2007 (Vårdhygien i kommuner En enkätundersökning) framkommer det att situationen för vårdhygien inom kommunerna inte är tillfredsställande. Endast sex av tio kommuner tillhandahåller arbetskläder till vårdpersonal. Personliga assistenter är den yrkesgrupp som har den sämsta tillgången till arbetsdräkt från arbetsgivaren enligt rapporten. Vidare visar rapporten att ytterst få kommuner har riktlinjer för tvätt av arbetskläder och att två av tio kommuner skickar kläderna på tvätt. Endast 17 procent av vårdpersonalen byter arbetskläder varje dag.
Det går att förhindra denna fortskridande utveckling av vårdrelaterade infektioner och antibiotikaresistenta bakterier. Genom basala hygienrutiner och skyddskläder är det möjligt att på ett enkelt och lönsamt sätt bryta kontaktsmittan. Att tillgodose personalen med arbetskläder och också tillse att de tvättas på ett korrekt sätt minimerar inte endast vårdrelaterade infektioner och spridningen av antibiotikaresistenta bakterier utan även kostnader inom den kommunala vården.
Mot bakgrund av detta bör regeringen ge Socialstyrelsen i uppdrag att utarbeta riktlinjer för att motverka vårdrelaterade infektioner.