Motion till riksdagen
2010/11:So362
av Emma Henriksson (KD)

Föräldrautbildning


kd789

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av hur kommunerna i dag erbjuder föräldrautbildningar.

Motivering

Familjens funktion är att skapa trygghet. Vikten av att uppvärdera föräldrar är grundläggande för att våra barn ska få möjligheten till en trygg uppväxt. Att uppvärdera föräldrarna innebär bland annat att ge dem stöd i sin föräldraroll. Genom en aktivt stödjande verksamhet kan samhället visa föräldrar att deras insats är viktig och att samhället är berett att stötta dem. Detta är särskilt viktigt när föräldrar vacklar i tron på sig själva och är osäkra på vad det innebär att vara förälder.

Regeringen har under den gånga mandatperioden inrättat en nationell strategi för ett frivilligt och generellt föräldrastöd för barn mellan 0 och 18 år. Föräldrar är de viktigaste personerna i varje barns liv och ska erbjudas arenor för såväl kunskapsinhämtande som nätverksbyggande med andra föräldrar. Föräldrar har visat stort intresse för att delta, även tonårsföräldrar. Det pågår utvecklingsarbete kring detta i ett sjuttiotal kommuner.

I dag anordnas föräldrautbildning i första hand under graviditeten och när barnet är nyfött. Men behovet av föräldrautbildning är lika stort under barnets hela uppväxt. En undersökning som gjordes av Statens folkhälsoinstitut hösten 2008 visade att knappt två av tio föräldrar med barn mellan 2 och 10 år har deltagit i föräldrautbildning och bara en av tio har deltagit i föräldrautbildning för barn över 10 år.

Enligt Statens folkhälsoinstitut finns det studier som visar att deltagandet i föräldragrupper kan förebygga psykisk ohälsa hos barn och att föräldrar får ökad kunskap om betydelsen av en klar kommunikation, att visa positiv uppmärksamhet och en genomtänkt gränssättning. En kartläggning genomförd av Folkhälsoinstitutet visar att uppemot 50 procent av föräldrarna är intresserade av att delta i en föräldragrupp. Den samlade aktiviteten i landet för föräldrar har också ökat de senaste åren.

Jag anser att regeringen skyndsamt måste se över hur föräldrautbildningar erbjuds i våra olika kommuner. Det är oerhört viktigt att kommunerna stöder och uppmuntrar föräldrautbildning under barnets hela uppväxttid med olika inriktningar såsom parrelationen, papparollen, gränssättning, barnets olika utvecklingsstadier osv. Olika gruppers särskilda behov bör tillgodoses, t.ex. unga föräldrar, invandrarföräldrar, barn med funktionshinder, regnbågsföräldrar eller föräldrar med tonåringar.

Stockholm den 22 oktober 2010

Emma Henriksson (KD)