Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om serveringstillstånd och öppettider på krogen.
I Sverige finns det ca 20 000 krögare vars förutsättningar är väldigt olika beroende på var i Sverige de verkar. För att driva en restaurang med serveringstillstånd måste man förhålla sig både till alkohollagens bestämmelser och till den egna kommunens regelverk. Reglerna för hur länge restauranger och krogar får ha öppet varierar därför kraftigt mellan olika kommuner i landet. Den enskilde krögaren är således styrd av respektive kommuns inställning till denna typ av näringsverksamhet. Krögare liksom kroggäster är således utlämnade till kommunens godtycke. På flera orter har det inneburit att det lokala restaurang- och nöjeslivet kraftigt begränsats.
Det är naturligtvis komplicerat att stifta rimliga lagar om alkoholkonsumtion eftersom syftet måste vara dubbelt. Vi behöver naturligtvis ha en restriktiv lagstiftning i den meningen att alkoholens skadeverkningar ska begränsas och bekämpas. Lagen måste alltså fungera som skyddslagstiftning och beakta de sociala problem som gömmer sig bakom alkoholmissbruk och överkonsumtion av alkohol. Alkohol är emellertid ett naturligt inslag i nöjeslivet och är en förutsättning för att tusentals restauranger och nattklubbar ska kunna bedriva en lönsam verksamhet. Lagstiftningen som sådan måste således beakta och kunna balansera både dessa syften på ett rimligt sätt.
Begränsningar och restriktioner av restauranger och krogars öppethållande möjliggör och föder en svart marknad av försäljning av alkohol till både minderåriga och överförfriskade. I dessa miljöer kan sedan såväl övergrepp som skadegörelse ske utan vare sig översyn eller att någon hålls ansvarig. Detta påvisar att lagstiftningen på området måste innehålla balansgången mellan att skydda mot alkoholens risker och faror, samtidigt som man erbjuder goda villkor för en seriös näring som sysselsätter tusentals.
Öppettiderna regleras i dag av kommunen och inte krogägaren. Om inte kommunen fattar ett aktivt beslut i frågan gäller tiden 01.00 som stängningstid. Vi anser att förhållningssättet borde vara det omvända, det vill säga om kommunen inte fattar ett aktivt beslut om stängning är det upp till varje krogägare att själv avgöra frågan. Det vore även önskvärt att de kommuner som vill begränsa öppettiderna särskilt bör åläggas att motivera ett sådant beslut.