Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett nationellt centrum för vårdhund.
Lek med tanken att ett läkemedelsföretag skulle presentera ett piller som utan biverkningar lindrar depressioner, ökar motivationen till fysisk aktivitet, förbättrar minnet och gör äldre och personer med funktionsnedsättning mindre beroende av hemtjänst och personliga assistenter. Vilken revolution det skulle innebära. Nu är det möjligt att istället för piller använda vårdhundar.
Vårdhundskolan som projekt startade för några få år sedan. Efterfrågan är mycket stor såväl från privatpersoner som från kommuner och landsting. Det finns idag erfarenhet från nyttjande av professionella vårdhundar för personer med demens, stroke, hjärnskada och inom psykiatrin. Personen blir lugnare, får hjälp med praktiska göromål som att hämta saker, vara ledsagare och medverka till att dygnsrytmen fungerar då hunden behöver gå ut, äta och sova.
Vårdhundskolan får idag större eller mindre fondbidrag och anslag för olika projekt runt om i Sverige för att samla och sprida kunskap och erfarenhet om vårdhundens möjligheter. Forskningsresultaten behöver samordnas och kvalitetssäkringen utvecklas. Socialstyrelsen har givit statliga stimulansmedel för att utveckla vårdhundar inom äldrevården. En internationell standard rörande vårdhundar är under utarbetande där 17 länder idag är representerade, däribland Svenska Vårdhundskolan.
Det är nu hög tid att samla Vårdhundskolan i ett nationellt centrum. Funktionen vårdhund har kommit för att stanna och då finns all anledning att medverka till att det blir säkert, kvalitativt bra och att utbildning, forskning och utveckling fortskrider. Det är av den anledningen angeläget att det inrättas ett nationellt centrum för vårdhund i Uppsala där vi redan har SLU och den kompetens som är en förutsättning.