Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ett nationellt handlingsprogram för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn som far illa bör tas fram.
Varje dag far barn i Sverige illa. Det förekommer inom alla samhällsklasser. Både i stora städer och i små samhällen blir barn utsatta för psykisk och fysisk misshandel, sexuella övergrepp och sviktande omsorg.
Idag varierar resurserna i högsta grad beroende på var i landet barnet bor. Det spelar roll vilken tid på dygnet det är och vem som råkar var i tjänst på respektive instans. Eftersom kompetensen inte finns generellt tillgänglig är risken stor att barnets behov av medicinsk, psykosocial och rättslig hjälp inte tillgodoses. Det innebär uppenbara risker för framtida fysisk och psykisk ohälsa.
För två år sedan presenterade Nationellt centrum för kvinnofrid (NCK) sitt nationella handlingsprogram för sexualbrottsoffer, ett uppdrag de fått från Justitiedepartementet för att undanröja brister i sjukvårdens omhändertagande och att förbättra rättssäkerheten för dessa brottsoffer.
Det nationella handlingsprogrammet för sexualbrottsoffer har lett till att dessa kvinnor idag får ett betydlig säkrare omhändertagande vid landets akutmottagningar. I förlängningen leder det till att fler gärningsmän kan lagföras och att kvinnorna bland annat får ett bättre psykosocialt omhändertagande.
Jag anser att ett liknande uppdrag bör ges för att ta fram ett nationellt handlingsprogram för hälso- och sjukvårdens omhändertagande av barn som far illa.