Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om rätt till insemination för ensamstående kvinnor.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att donatorns rätt till anonymitet skyddas.
Enligt den svenska lagstiftningen har i dag hetero- och homosexuella par som är sambo, gifta eller ingått partnerskap rätt till insemination vid svenska sjukhus. Däremot omfattas inte ensamstående av denna lagstiftning.
Då ensamstående kvinnor nekas rätt till insemination vid svenska sjukhus väljer många att åka till andra länder. Inseminationen görs ofta utomlands för att kunna uppfylla många kvinnors dröm om föräldraskap. Ett alternativ till barnlöshet är adoption men alla vill inte adoptera och då par har rätt att inseminera borde även ensamstående ha denna rätt.
Ofta nämns barnens rätt till två föräldrar som en av anledningarna till att man inte vill ge rätt till ensamstående kvinnor i Sverige att få inseminera på svenska sjukhus, men vi tillåter ensamstående adoption. Ytterligare anledningar som nämns är donatorns anonymitet; donatorn ska inte behöva sökas upp av barnet när denne blir vuxen. Lagen säger dock att information om donatorn ska sparas i 70 år och den ansvarige för inseminationen har skyldighet att lämna ut uppgifterna. Ensamstående kvinnor bör därför få tillgång till insemination vid svenska sjukhus.
Genom lagstiftning skulle man kunna lösa donatorns rätt till anonymitet genom att inte lämna ut registren. På så sätt likställs insemination med adoption.