Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om åtgärder för att underlätta läkarrekryteringen i Sverige.
I vissa landsting har man under många år haft svårt att hitta rätt kompetens, vad det gäller både allmänläkare och specialistläkare. Följden har blivit att många landsting har hyrt in s.k. stafettläkare, då vakanser inte har kunnat tillsättas av fast personal. Användningen av stafettläkare är dock behäftat med en rad problem. Mest flagrant är att kostnaderna, för landstingen, för dessa läkare är klart större än för de fasta läkarna. Dessutom förhindrar användandet av stafettläkare att patienterna får en fast läkarkontakt, vilket i förlängningen innebär en bristande vårdkontinuitet och därmed en försämrad patientsäkerhet.
Flera rapporter har därtill gjort gällande att det finns en generell brist på läkare i Sverige, i synnerhet specialistläkare, vilket bidrar till att kötiderna till sjukvården riskerar att bli allt längre. Att korta kötiderna och öka tillgängligheten har varit två av de högst prioriterade frågorna för många landsting, men också för regeringen. Det är därför mycket angeläget att förhindra en sådan utveckling.
Bristen på läkare i Sverige kan emellertid delvis lösas enkelt. Vi har nämligen många invandrade läkare, med exempelvis läkarutbildning från Indien, Polen eller Irak. Problemet är att deras kompetens inte används idag. Många av dem går arbetslösa och får varken möjlighet till att läsa in de kurser de behöver för att kunna tjänstgöra som läkare, eftersom de flesta högskolorna inte erbjuder sådana på universitetsnivå, och inte heller får läkarna möjlighet till praktikplats hos landstingen. Förklaringarna till detta är många. Tidsbrist, svårt att lära en läkare svenska, svårt att få utbildningen validerad etc.
Att vi inte fullt ut använder oss av de resurser som kommer till landet är ett fruktansvärt slöseri av både faktiska och mänskliga resurser. Det är därför av stor vikt att staten via universiteten och Arbetsförmedlingen tillsammans med landstingen och kommunerna vidtar ytterligare åtgärder, och prioriterar särskilda kompetensprogram, för att underlätta läkarrekryteringen i Sverige.
Det finns flera vinster med detta. För läkarna som får ett arbete och därmed bryter sitt utanförskap, för Sverige som tar vara på dessa människors kompetens samt för patienterna som snabbare kan få den sjukvård de behöver. Landstingens kostnader skulle antagligen också minska om de fick tag i fasta läkare, eftersom de då inte längre behöver hyra in stafettläkare.