Motion till riksdagen
2010/11:Sk448
av Roger Tiefensee (C)

Rättvis behandling i skattesystemet av personer bosatta i Sverige och anställda på Irland


c440

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av ett nytt dubbelbeskattningsavtal mellan Sverige och Irland så att personer bosatta i Sverige och anställda av irländska arbetsgivare får en rättvis behandling i skattesystemet.

Motivering

Det irländska flygbolaget Ryanair har sin skandinaviska bas på Skavsta flygplats utanför Nyköping. Ryanairs verksamhet på Skavsta och Skavsta flygplats har vuxit kraftigt under de senaste åren. Nyköpingsbor som är anställda av Ryanair utgör en del av en gränsöverskridande arbetsmarknad som växer fram inom EU. Arbetspendlingen mellan Sverige och Danmark över Öresundsbron är en annan del. För personer som är bosatta i Sverige, men som har en utländsk arbetsgivare inom ett annat EU-land, är det skatteavtalen mellan Sverige och respektive EU-land som avgör hur och var skatter och sociala avgifter ska betalas. Detta avgör i sin tur vilka sociala förmåner dessa personer har rätt till.

Personer som är anställda av Ryanair och bosatta i Sverige betalar i enlighet med skatteavtalet mellan Sverige och Irland från 1994 inkomstskatt i Sverige. Arbetsgivaren betalar arbetsgivaravgift samt sociala avgifter i Irland, vilket innebär att den anställde tillhör det irländska socialförsäkringssystemet och inte får vara med i den svenska Försäkringskassan. Mot bakgrund av att arbetsgivaravgiften och därmed rätten till sociala förmåner från trygghetssystemen betalats in i Irland och inte i Sverige är detta logiskt. För den anställde, som betalar en hög inkomstskatt i Sverige men får sociala ersättningar från lågskattelandet Irland, kan det dock uppfattas som orättvist.

En orättvisa som finns i dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Irland är att de obligatoriska avgifter som den anställde betalar i Irland inte räknas av fullt ut vid beräkningen av den svenska inkomstskatten. Inkomstskattens motsvarighet i Irland är så kallad PAYE (Pay As You Earn). De som är bosatta i Sverige och anställda av Ryanair får göra avräkning för den inkomstskatt PAYE som betalats in i Irland innan den svenska inkomstskatten beräknas.

Såväl den anställde som dennes arbetsgivare betalar dessutom så kallad PRSI (Pay Related Social Insurance) i Irland. Den delen som arbetsgivaren betalar kan närmast jämföras med den svenska arbetsgivaravgiften. Den PRSI den anställde betalar har ingen motsvarighet i Sverige. PRSI dras från bruttolönen varje månad och minskar därför nettolönen och är således inte en frivillig avgift.

Problemet är att den PRSI som den anställde betalat i Irland inte får avräknas, utan endast göras avdrag för, innan den svenska inkomstskatten beräknas. Skillnaden blir ganska stor mellan avdrag och avräkning. Orsaken till att endast avdrag och inte avräkning medges är att Skatteverket jämför denna del av PRSI med en privat sjukförsäkring. En privat sjukförsäkring är frivillig, vilket PRSI inte är. För mig som centerpartist är det viktigt att människor inte kommer i kläm mellan olika länders skattesystem. Det är viktigt ur ett humanistiskt perspektiv och för att främja den fria rörligheten av arbetskraft inom EU.

Mot bakgrund av ovanstående är det angeläget att göra en översyn av dubbelbeskattningsavtalet mellan Sverige och Irland så att personer bosatta i Sverige och anställda av irländska arbetsgivare får en rättvis behandling i skattesystemet. Detta bör ges regeringen till känna.

Stockholm den 25 oktober 2010

Roger Tiefensee (C)