Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att förenkla hanteringen av ROT- och RUT-avdraget till ett tvåpartssystem mellan kund och skattemyndighet.
Skatteavdraget för RUT och ROT har blivit en stor succé. Avdraget infördes i syfte att skapa fler jobb, stimulera företagandet, öka jämställdheten samt göra svarta jobb vita. Sedan RUT- och ROT-avdraget infördes har minst 18 000 nya heltidsjobb skapats enligt en rapport från Företagarna. Avdragen har nyttjats av 880 000 personer och 55 000 företag. Det är avdrag som är statsfinansiellt lönsamma eftersom det ger mer i skatteintäkter än de kostar. Almega uppger att det är 20 000 köpare som tillkommer varje månad. Ökningen beror självklart på att kostnaden minskat vid köp av dessa tjänster men också att med avdraget så har attityderna förändrats och att det nu är alltmer accepterat att underlätta människors vardag inte bara med snickarhjälp utan även med städhjälp.
Första steget i reformen gällde enbart hushållstjänsterna och kunden fick dra av i nästa års deklaration. Från december 2008 så byggdes reformen på med även avdrag för reparation, ombyggnad och tillbyggnad. För att ytterligare stimulera marknaden och göra det ännu lättare att ta steget att anlita firma för vita jobb så infördes ett direktavdrag. Det som gäller från 1 juli 2009 är ett trepartssystem där anlitad firma skickar räkning både till kund och till Skatteverket. Det har framförts kritik mot systemet där speciellt företag med många små fakturor, t ex fönstertvättfirmor med mellan 300 och 500 fakturor i månaden, får mycket extra faktureringsarbete.
För att fortsätta utvecklingen av den här mycket omtyckta reformen så vill vi se ett tvåpartssystem men med direktavdrag. Det vi föreslår är en faktureringsmodell som är inspirerad av det danska avdragssystemet men också av vårt momssystem. Fakturan ska bestå av tre delar. Första delen innehåller en redovisning till kunden av vilka tjänster som genomförts och vilka kostnader som ska skattejämkas, i den andra delen ska sedvanliga fakturauppgifter som faktura- och kundnummer m m uppges. I tredje delen av fakturan redovisar företaget vilken tjänst som utförts och kostnad som ska jämkas och utformas som ett kort så att det enkelt kan sändas vidare till Skatteverket. På kortet ges utrymme för köparen att intyga att arbetet utförts enligt beskrivningen innan kortet skickas in till Skatteverket.
När tjänsten beställts och utförts skickar företaget ut sin faktura till köparen, som i sin tur skickar iväg det förtryckta kortet till Skatteverket. Myndigheten ansvarar sedan för att kontrollera att det yrkade avdraget är giltigt för att sedan sätta in den jämkade summan på köparens konto. Pengarna ska vara köparen tillhanda inom högst tio dagar. Förslaget innebär att köparen får avdraget innan fakturan ska betalas. Skatteverket får en verifierad handling som bekräftar köpet och kontrollerar samtidigt att köparen inte övertrasserat taket för giltiga avdrag.
Med denna modell får företaget inom bruklig betalningstid pengar för utförda tjänster. Det säkerställer dessutom sedvanlig avtalsrätt mellan säljare och köpare. För att kunna kontrollera har Skatteverket möjlighet att utföra stickprover. Detta förslag om kombinerad avdrags- och betalningsmodell är enkel och effektiv för alla inblandade parter. Likviditeten stärks för konsumenterna utan att den administrativa bördan ökar för företagarna. Kontrollskyldigheten ligger på Skatteverket. Enskilda företag löper ingen ökad risk att inte få betalt för den delen av köpeskillingen som utgörs av skatteavdraget om det visar sig att köparen redan uppnått taket. Detta bör ges regeringen tillkänna.