Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att fördela de resurser som finns för tullverksamhet över hela landet och med hänsyn till de geografiska förhållanden som Norrland har.
Tullen i Norrland står inför stora prövningar. Medelåldern är hög och medför en generationsväxling. På vissa håll är man idag 3 personer med 30 och ibland 40 mil till närmaste andra tullstationering. Dessa personer arbetar som gränspersonal och här finns också ett outtalat samhällsansvar när de är stationerade i glesbygd.
Dessutom behövs kompetensöverföring under en längre tid till de nyanställda för att inte tappa kompetens vid personalskiften.
Effektiv Handel, en av de två uppgifter som tullen har, har ingen personal i Norrland. Idag finns allt stöd i Stockholm. Personalen i Stockholm gör resor upp till Norrland, men detta kostar både tid och pengar. Istället borde man ha egen personal på plats som kan stödja företagen norrut. Innan omorganiseringen fanns kontor med tullinformation i Haparanda, Umeå, Sundsvall, Östersund och Falun. Då man lade ner tullinformationskontoren lade man även ner verksamheten med kvalitetssäkring av företag som fanns på flera av dessa orter. Här borde Tullverket få medel för att kunna stödja företag på plats i Norrland.
Handeln över Internet är också ett stort problem. Idag kommer all post till Malmö, Arlanda och även en del till Göteborg. Med det enorma flöde av små och stora mängder narkotika och dopningsmedel som kommer till Sverige idag så måste narkotikahundar användas. Självklart är brevsekretessen viktig, men när hundar luktar på brev och det inte finns spår av oegentligheter så behöver man inte öppna brev. Däremot om hunden markerar på spår av något så kan det brevet urskiljas snabbt.
Idag kan och ska postens personal höra av sig om de upptäcker något misstänkt. De har skyldighet enligt lag att anmäla till Tullverket. Tullpersonalen får dock inte agera på detta uppdrag utan måste gå omvägen över en åklagare för att få undersöka och beslagta försändelsen.