Motion till riksdagen
2010/11:Sk367
av Ulrika Karlsson i Uppsala (M)

Synliggörande av de osynliga skatterna


m1897

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bättre synlighet vid skatteuttag.

Motivering

Öppenhet i våra system medför ett ökat medvetande och en bättre insyn. Det kanske inte alltid är så uppenbart att tre av fem skattekronor i dag går till skatt, eftersom skatten i stor utsträckning inte är synlig. De som betalar skatt är helt enkelt inte medvetna om hur stor andel av deras lön som går till diverse former av skatt.

Oavsett om man är förespråkare av höga eller låga skattesatser borde det vara rimligt att få insyn i hur stor del av ens lön som går till skatt utöver den ringa del som är synlig. Löntagaren vet inte hur mycket han eller hon betalar, vilket kan jämföras med exempelvis företagare som besitter denna information eftersom de betalar skatten själva. Enskilda löntagare borde ha samma möjlighet. Det skulle vitalisera och uppmärksamma debatten om eget ansvar samt skapa en mer demokratisk uppslutning för skattesystemet. De osynliga skatterna rör framförallt de sociala avgifter som dras från lönen. Den totala summan syns inte i lönebeskedet eller någon annanstans för den delen. I och med detta får medborgarna ingen insyn i varför skatt dras eller hur mycket skatt som tas ut och till vad de sociala avgifterna går.

Denna typ av problem kan motverkas genom större synlighet i exempelvis lönespecifikationerna, vilket skulle bättra på förtroendet för skatteuttaget och ge en mer rättvis bild av hur lönen hanteras. Bättre tydlighet skulle skapa ökad transparens i systemet och ge förbättrad legitimitet, vilket vore eftersträvansvärt.

För att underlätta för mindre företag som inte använder sig av datoriserade lönehanteringssystem, och för vilka det föreligger en påtaglig administrativ börda att införa det motionen föreslår, bör ett synliggörande av skatter – såsom det preciseras i motionen – ta hänsyn till det.

Stockholm den 21 oktober 2010

Ulrika Karlsson i Uppsala (M)