Motion till riksdagen
2010/11:Sk357
av Lars Johansson (S)

Tonnageskatt och utflaggning


s30108

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att införa tonnageskatt.

Motivering

Den s.k. tonnageskatten innebär en fast beskattning och ersätter framförallt reavinstbeskattning. Rätt utformad är den i praktiken budgetneutral. Poängen för ett litet rederi är att det inte behöver skatteplanera för att undvika att skatta bort vinsten vid en försäljning. För de större rederierna är det nödvändigt att kunna visa på konkurrensneutrala kostnader inför investerare. Samtliga av EU:s sjöfartsländer har nu infört tonnageskatt. Sverige är ett undantag. Detta förhållande leder till att Sverige förlorar nybyggen av fartyg till andra flaggor och att fler fartyg flaggas ut. Risken är uppenbar att vi får se fler utflaggningar inom något år. Den kraftiga lågkonjunkturen förstärker den utvecklingen. Resultatet blir färre svenska rederier som kan betala skatt i Sverige.

Våren 2006 föreslog Tonnageskattutredningen i sitt betänkande ett införande av skatten för att den svenska handelssjöfarten skulle få konkurrenskraftiga villkor (Tonnageskatt, SOU 2006:20).

Riksdagen beslutade 2007 att ge regeringen ett tillkännagivande om att tonnageskatt skall införas utan ytterligare dröjsmål. I budgetpropositionen för 2008 skrevs följande: ”Regeringen avser att se över möjligheten att införa ett system med tonnagebeskattning av fartyg. Liknande system finns i majoriteten av sjöfartsnationerna inom Europeiska unionen. Syftet med dessa system är att ge rederier i Europa bättre möjligheter att konkurrera med rederier i länder med s.k. bekvämlighetsflagg.”

Trots detta uttalande hände inget och riksdagens skatteutskott följde enigt upp denna budgetskrivning den 28 april 2008 i ett yttrande till konstitutionsutskottet med följande skrivning: ”Bakgrunden till tillkännagivandet 2007 är emellertid att en tonnageskatt har bedömts vara av vikt för rederinäringens utveckling i Sverige och därvidlag inte minst för att undvika att utflaggningar av fartyg kommer att aktualiseras i brist på besked. Med hänsyn tagen till den sammanlagt långa tid som beredningen har pågått anser utskottet att det hade varit motiverat att få ett tydligare besked om beredningsläget i ärendet.”

Skatteutskottet har i enighet fortsatt att påpeka betydelsen av att regeringen kommer med förslag till tonnageskatt senast våren 2010. Vidare har EU-kommissionen den 21 januari 2009 presenterat centrala strategiska mål för Europas sjötransporter fram till 2018. Där påpekar man betydelsen av likvärdiga konkurrensvillkor med bl a tonnageskatt.

Regeringen har nu sent omsider tillsatt en särskild utredare som hösten 2010 kommer att presentera förslag till hur svensk sjöfart ska få bättre konkurrensvillkor. Dock har regeringen i sina direktiv sagt att utredaren inte får ta fram nya skatteförslag, vilket är beklämmande. Förhoppningsvis kommer ändå utredningen att kunna ge en bra information om hur illa det nu är ställt för framförallt fjärrsjöfarten.

Det saknas inte uppgifter om vad som håller på att hända. År 2009 flaggades 30 fartyg ut. Hittills i år är 50 fartyg på väg att flaggas ut. Om inget görs tappar Sverige sin ställning som stor sjöfartnation och tusentals jobb går förlorade.

Trots dessa påpekanden i många interpellationsdebatter anser sig regeringen inte vilja göra något. Det är därför dags för den nyvalda riksdagen att ta tag i frågan ordentligt och pressa fram en kursändring.

Stockholm den 26 oktober 2010

Lars Johansson (S)