Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om genomförande av komparativa studier av de svenska och danska skattesystemen i syfte att identifiera möjliga förändringar som kan bidra till bättre integration mellan länderna.
Det svensk-danska skatteavtalet från 2003 har kortsiktigt löst en del problem för enskilda människor samtidigt som det i viss mån kompenserar bosättningslandet för den kommunala beskattning som gått förlorad enligt tidigare regelverk. Avtalet torde dock på sikt visa sig vara otillräckligt allteftersom pendlingen ökar. När gamla integrationsproblem blir lösta kan nya uppstå.
Skattefrågan tillhörde fram till skatteavtalets tillkomst ett av de mest diskuterade problemområdena för integrationen. Genom avtalet löstes kortsiktigt en del av de mest akuta frågorna och därigenom kom skattefrågan i skymundan. Men det gör den inte till mindre viktig för fortsatt integration och utveckling i att tillvarata hela regionens potential.
Skatteavtalet innebar främst en reglering av relationerna mellan staterna på så sätt att transferering av skattemedel skall ske årligen efter vissa kriterier. Denna transferering avser att kompensera den stat som genom avtalskonstruktionen går miste om den kommunala beskattningen (dock ej den landstingskommunala). Konkret innebär det att ett större belopp skall överföras till Sverige årligen.
Konstruktionen med transfereringar mellan staterna är ändå något av en nödlösning. På sikt skulle det kunna leda till besvärliga och konfliktskapande diskussioner mellan staterna om det belopp som skall överföras.
För den enskilde kan det bli problematiskt exempelvis om man arbetar på båda sidor om sundet. Detta är inte ovanligt och blir säkert ännu vanligare med fortsatt integration.
Ett problem med att integrera skatter över nationsgränser är att skattesystem är komplexa system som har återverkningar på andra områden, exempelvis socialförsäkringssystem. Skattesystemen är också resultat av ofta framförhandlade kompromisser mellan olika intressen. Det gör det svårt att harmonisera regelverk i olika stater. De svensk-danska systemen skiljer sig åt på många sätt. Strävan bör ändå vara att harmonisera systemen för att underlätta integrationen.
Sverige och Danmark bör sträva efter att reformera skattesystemen så att integrationen i Öresund underlättas. På grund av svårigheterna att anpassa nationella skattesystem krävs dock ökad kunskap.
Det vore därför angeläget att genomföra ett större forskningsprogram innefattande komparativa studier av de svenska och danska skattesystemen inklusive socialförsäkringssystemen, till exempel genom ett samarbetsprojekt mellan ett svenskt och ett danskt universitet.
Målet bör vara att genom forskningsprogrammet få tillgång till fördjupad kunskap av skattesystemen, vilket kan utgöra underlag för harmonisering av systemen och därmed förbättra integrationen mellan Sverige och Danmark.