Motion till riksdagen
2010/11:Sk299
av Magdalena Andersson och Jan-Evert Rådhström (M)

Konto för företagande


m1024

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om konto för företagande.

Motivering

Sveriges främsta utmaning är att få fler i arbete. För att fler som vill arbeta ska kunna arbeta behövs fler och växande företag och företagare som vill anställa medarbetare. Vi behöver företag som utvecklas och växer, och med medarbetare i företagen som är skattebetalare bidrar alla till den välfärd vi gemensamt finansierar. Därför måste företagsklimatet i Sverige hela tiden förbättras. Regelverk måste ändras, men det handlar också om förändrade attityder gentemot företagande och företagare. Utan insikten om att vårt land behöver företag och företagare kan vi inte möta framtidens utmaningar.

Tre fjärdedelar av landets företagare är män, och kvinnor står för 32 procent av nyföretagandet. Det finns således en mycket stor potential för kvinnors företagande.

Samtidigt är kvinnors företag oftast mindre än männens och de har oftast färre anställda. Den mycket segregerade arbetsmarknad som vi länge har haft i Sverige är en bidragande orsak till detta. De områden som kvinnor ofta sökt sig till, har över tid varit helt låsta för annan utförare än den offentliga, något som i hög grad medverkat till att hålla kvinnor utanför företagande. I takt med regelförändringar, införande av fritt val, friskolereformen, borttagande av stopplagar m.m. har möjligheter för kvinnor att starta och driva företag inom tidigare låsta sektorer ökat.

Regeringen har gjort många insatser för att förbättra möjligheterna för kvinnor att starta och driva företag. Det handlar till stort del om att riva ner de strukturer i näringslivet som den gamla socialdemokratiska regeringen genom kollektivistiska beslut under mycket lång tid byggt upp. Strukturer som dels diskriminerar företagare i allmänhet, dels också slår väldigt hårt mot just kvinnor. Genom att förbättra lagstiftningen och regelverken, öka möjligheterna till finansiering, och arbeta fram mer forskning och bättre arbetsmetoder kan stora förändringar ske. Regeringen har också sett över och förändrat viktiga områden, t.ex. det sociala trygghetssystemet, som tidigare var mycket sämre konstruerad för den enskilde företagaren än för den som är anställd.

Men det räcker inte med det. Kvinnor har rent generellt en lägre riskbenägenhet än män. Det gör att kvinnor avvaktar längre med att starta företag, de startar i avsevärt mindre skala, har företag jämsides med lönearbete osv. Man vill vara mer säker på att det kommer att fungera. Det innebär också att man har behov av den säkerhet som ett ingångskapital medför.

Ett led för att underlätta för fler, både kvinnor och män, att starta företag och förverkliga sina drömmar är att på samma sätt som lantbrukaren kan avsätta medel till skogskonto kunna göra avdrag i deklarationen och där skapa möjligheter att göra avsättningar i särskilda fonder för framtida företagande. De avsättningar som inte nyttjas för företagande inom en viss tid kan av Skatteverket återföras som inkomst av tjänst.

Det är självfallet viktigt med en skattelagstiftning som är tydlig, lättförståelig, transparaet och som inte ger inlåsningseffekter. Enligt min mening skulle en sådan avdragsmöjlighet inte krångla till lagstiftningen; möjligheten finns ju redan för vissa företagare. Däremot kan den ge människor som har en dröm, men som saknar finansiering, en möjlighet att förverkliga sina drömmar. Drömmar och visioner kan bli företag – det behövs och det är bra för Sverige!

Därför bör regeringen se över möjligheter att införa en form av konto för framtida företagande.

Stockholm den 25 oktober 2010

Magdalena Andersson (M)

Jan-Evert Rådhström (M)