Motion till riksdagen
2010/11:Sk292
av Raimo Pärssinen (S)

Översyn av F-skattsedeln


s30092

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en översyn av F-skattsedelns användning och betydelse i affärsverksamhet.

Motivering

För att kunna bedriva affärsverksamhet kräver dagens lagstiftning att man förvärvar en F-skattsedel. Det innebär att företagaren själv ser till att betala in alla erforderliga skatter och avgifter. I Sverige är det väldigt enkelt att ansöka och bli beviljad en F-skattsedel.

Årligen beviljas i runda tal ca 75 000 ansökningar, avslagen blir bara ca 1 procent. Det som krävs vid ansökan, är att man intygar att man varaktigt ska bedriva affärsverksamhet som ger vinst.

Enligt Skatteverkets skattefelskarta undandras ca 56 miljarder kronor i skatt av s.k. mikroföretagare (lönesumman mindre än 1 miljon kronor) och är ett stort avbräck i statens inkomster. Kontrollen av mikroföretagen blir sämre och sämre beroende på att regeringen har ogenomtänkt minskat Skatteverkets möjligheter genom mindre resurser som har lett till kraftiga personalminskningar.

F-skattsedeln är ingen garanti på att företagen betalar in skatter och avgifter såsom det är tänkt. Tvärtom används systemet i en del fall i motsatt riktning. Idag finns det väldigt begränsade möjligheter att återkalla F-skattsedeln. Har man en gång fått den sig tilldelad finns den med livsvarigt även om ingen affärsverksamhet bedrivs. Ett sätt att få lite bättre kontroll är att Skatteverket får möjlighet att tilldela tidsbundna F-skattsedlar.

Den stora innovationen är dock om Skatteverket får möjlighet att tilldela olika gradering av F-skattsedlar. Detta skulle bygga på förslaget om Skatta.se som Skatteverket arbetade fram för några år sedan men som regeringen tyvärr inte visade intresse för.

Tanken är lika enkel som god, nämligen att de företag som låter köra sina skatter och avgifter löpande online till Skatteverket får en, för allmänheten, tryggare F-skattsedel, företagaren själv vet då att alla förpliktelser fylls och han eller hon gör rätt för sig. Den företagare som tackar nej till Skatteverkets servicerbjudande om skatter och avgifter får då en lägre status på sin
F-skattsedel. Det skulle innebära att Skatteverket då kan koncentrera mer resurser till att följa upp och kontrollera t ex mikroföretagen som inte vill gradera upp sin F-skattsedel. På så vis kan vi konsumenter också veta om t ex hantverkaren med den högre graderade F-skattsedeln, som gör jobbet hemma hos oss, gör rätt för sig ur alla aspekter. Detta skulle bidra till att t ex den ”vita” byggmarknaden får bättre möjligheter att klara konkurrensen på ett riktigt sätt och skatterufflarna blir kontrollerade och förhoppningsvis utslagna.

Riksdagen bör uppmana regeringen att återkomma med förslag utifrån intentionerna i motionen.

Stockholm den 26 oktober 2010

Raimo Pärssinen (S)