Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över och förändra fastighetsavgiften för studentboende i syfte att uppnå en neutralitet i skattetryck i jämförelse med hyresrätt som upplåtelseform.
I vårt land går cirka hälften av alla gymnasieelever vidare till högre utbildning på högskola eller universitet. Det är bra och befäster vår position som en kunskapsnation. En nödvändig facilitet för att denna utveckling skall bestå är en rimlig studiesocial miljö för den studerande, och där gör nu alliansregeringen goda insatser genom att förverkliga väsentliga delar av det som föreslogs i den studiesociala utredningen 2008.
En viktig facilitet för den studerande är boendet, att det är rationellt och att det har en rimlig prisnivå i förhållande till den studerandes ekonomiska situation. Här kan staten göra ytterligare insatser dels i syfte att öka utbudet av studerandebostäder, dels genom att med en mera rimlig beskattning göra att studerandebostaden inte blir onödigt dyr.
Dagens utformning av fastighetsskatten slår extra hårt mot studentbostäder. Fastighetsavgiften utgör ca 4 % av hyran i en studentbostad. Det är dubbelt så mycket som vid jämförelse med en vanlig hyresrätt. Ett rum i en studentkorridor, ibland utan vare sig dusch eller kokvrå, belastas idag med samma fastighetsavgift som en femrummare som innehåller alla faciliteter.
Det rimliga är därför att neutralisera denna överbeskattning av studentrum exempelvis genom att istället för dagens beskattning per rum införa en fastighetsavgift för studerandeboende som fördelas som avgift per korridor.
Detta bör ges regeringen till känna.