Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av en bred skatteöversyn.
För två decennier sedan genomfördes en genomgripande reform av det svenska skattesystemet. Med ledord som enkelhet och likformighet rensades snåriga undantag bort, snedvridningarna minskade och breddade skattebaser möjliggjorde sänkta skattesatser. Enkelhet och likformighet borde även idag vara ledord för vårt skattesystem. Omotiverade undantag minskar transparensen, försvårar för de skattskyldiga, urholkar skattebaserna och riskerar att leda till osund skatteplanering och minskad legitimitet för systemet.
Sedan skattereformen har tyvärr principerna i åtskilliga fall åsidosatts. Nya undantag, nedsättningar och särlösningar har införts – säkert med goda intentioner, men konsekvenserna har blivit ett krångligare och mindre likformigt skattesystem. Det börjar därför att bli dags för en ny, bred skatteöversyn.
En sådan översyn bör ta sin utgångspunkt i att de skatter som behövs för att finansiera den gemensamma välfärden ska tas in på ett rättvist och rättssäkert sätt, där skatten beräknas utifrån bärkraft och på ett sätt som så långt som möjligt undviker oönskade snedvridningar av ekonomin. Genom skatter på miljö- och hälsoskadliga varor ska samhällskostnader som annars inte syns i priset synliggöras, för att på så sätt styra konsumtionen i en mer hållbar riktning. Skattesystemet ska vara enkelt att förstå och svårt att fuska med.
En sådan översyn måste också förhålla sig till det faktum att globaliseringen skapar helt nya förutsättningar för beskattningen. Globaliseringen ökar möjligheten för den enskilde att bo i en del av världen, arbeta i en annan, förvara sin förmögenhet på en tredje plats och sköta sina ekonomiska transaktioner från ett fjärde land. Det innebär en positiv valfrihet för den enskilde, men den skicklige skatteplaneraren har därmed också kunnat göra många skatter mer eller mindre valfria.
Den allt mer globala vardagen kräver därför förändringar av skattesystemen för att de ska fungera rättvist. Konkurrensproblemen och möjligheterna till skatteplanering måste begränsas, samtidigt som systemet måste ge utrymme för överföringar från rika till fattiga, ett mått av solidaritet; det får inte bryta samman på grund av konjunktursvängningar, det måste fungera på en global arbetsmarknad, styra mot miljö- och klimatmål, men även vara rättssäkert, enkelt och billigt. Ett system som minskar möjligheterna till fusk innebär samtidigt att den totala skattenivån kan sänkas.
Delar i ett modernt skattesystem för en globaliserad värld måste förmodligen samordnas internationellt. Tankarna bakom Tobinskatten kan vara en utgångspunkt för en del av de skatter som rimligen måste finnas på global nivå för att på något sätt fördela ansvaret internationellt.
Regeringen bör snarast tillsätta en parlamentarisk utredning med syfte att göra en bred översyn av skattesystemet för att återupprätta principerna om enkelhet och likformighet samt möta de utmaningar som den tilltagande globaliseringen innebär.