Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om behovet av att se över trängselskatten för att få bättre koppling mellan skatt, bilstorlek och utsläppsmängder.
Med stigande bränslepriser har de flesta blivit mer medvetna om förbrukningen av drivmedel samt storleken på koldioxidutsläppen. Om priset på drivmedel förblir högt kommer kanske folk att bli försiktigare i valet av stora och tunga bilar, vilket vore välgörande för miljön. Men det är inte säkert att de som har råd med en stadsjeep är så särskilt priskänsliga. För jeepar som går på etanol har man fram till årsskiftet sluppit betala trängselskatt i Stockholm eftersom de räknades som miljöbilar enligt trängselskattebestämmelserna. Det var helt feltänkt.
Miljöbilsundantaget från trängselskatt upphörde att gälla den 1 januari 2009 i stället för den 1 augusti 2012, en förändring som visserligen innebär att alla bilar nu behandlas lika. Men att ta bort miljöincitamenten känns väldigt omodernt. Av miljöskäl måste vi i stället koppla trängselskatterna till utsläppsmängderna. Centerpartiet lanserade i valrörelsen 2010 en premie till konsumenter som köper en ”supermiljöbil” som släpper ut mindre än 50 gram koldioxid per kilometer. Det är en intressant tanke men dels är det fråga om väldigt dyra bilar, dels tycks idén inte alls vara förankrad i regeringen.
I London chockhöjde man den 27 oktober 2008 trängselavgifterna för stadsjeepar för att skapa en bättre miljö i London. Den som kör en stadsjeep i London får betala 316 kronor – om dagen. Jag vet inte om vi behöver vara lika drastiska i Stockholm, men tveklöst behöver vi göra något.
För fordon som var undantagna från skatteplikt före den 1 januari 2009, och som dessförinnan också var införda i vägtrafikregistret, fortsätter undantaget att gälla fram till den 1 augusti 2012. Befintliga miljöbilar påverkas därmed inte av ändringen.
Det är dags att se över trängselskatten för att få bättre koppling mellan skatt, bilstorlek och utsläppsmängder.