Motion till riksdagen
2010/11:Sk234
av Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)

Huvudentreprenörens ansvar för skatt


s30030

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om huvudentreprenörens ansvar för sina underentreprenörers laglydighet och skatteinbetalningar.

Motivering

Skatteverket har och har haft en rad olika branschprojekt mot skattefusk som varit mycket framgångsrika och haft stöd bland de seriösa näringsidkarna i berörda branscher. Personalliggare kombinerat med oannonserade kontrollbesök inom frisörs- och restaurangbranscherna har visat sig vara ett verksamt instrument. All närvaro på en arbetsplats bör dock antecknas. Därför behövs personalliggare och oannonserade kontrollbesök i flera branscher. Lagstiftningen måste utökas till att gälla även för bygg- och tvätteribranscherna samt för branscher som i hög utsträckning använder sig av underentreprenörer, t.ex. städ- och flyttbranscherna.

I flera branscher har skatteundandragande visat sig vara satt i system. Problemen med underentreprenörer breder ut sig i ett flertal branscher. De mest dominerande branscherna är inom bygg-, städ- och flyttbranscherna. Det har också visat sig att de led där man inte betalar, eller inte betalar rätt skatt, ofta är i tredje eller fjärde nivån i underentreprenörskedjan. Det finns i dessa led företag som har som ”affärsidé” att stå till tjänst med luftfakturor för att täcka upp kostnader för löner och förmåner hos andra företag.

Vi har alla ett gemensamt intresse av att motverka osund konkurrens, motverka ekonomisk brottslighet men också att se till så att lönsamheten i en bransch hålls uppe. För att få F-skattsedel krävs att man bedriver näringsverksamhet, har för avsikt att bedriva näringsverksamhet och har lämnat in inkomstdeklaration samt redovisat och betalat in skatter och avgifter. Men innehav av F-skattsedel betyder inte alltid att en person är att betrakta som ”företagare”.

Det finns i huvudsak två övergripande problem kopplade till F-skattsedlar: dels används de i ekonomisk brottslighet vid exempelvis skattebrott och handel med svart arbetskraft, dels ökar förekomsten av arbetstagare som ”tvingas” uppträda som uppdragstagare med F-skattsedel. Vi vill föreslå följande åtgärder för att komma till rätta med problemet.

Vi anser att en fördjupad kontroll av företagens seriositet vid beviljandet av F-skattsedlar bör ske. Vi menar att möjligheterna måste förbättras för att hindra att oseriösa företagare får F-skattsedel. I dag granskas den sökandes historiska bakgrund när det gäller redovisning och betalning av skatter. Men det räcker inte. Fler faktorer måste beaktas vid ansökan om F-skatt. Det kan vara oegentligheter i samband med deklaration och vissa typer av brottslighet såsom bokföringsbrott.

Att lägga ansvaret hos huvudentreprenören ligger i linje med annan arbetsrättslig lagstiftning. I exempelvis arbetsmiljölagen är den som utför byggnads- eller anläggningsarbete ansvarig för samordning av åt­gär­der till skydd mot ohälsa och olycksfall på ett gemensamt arbetsställe för verksamheten. Avdraget bör göras av huvudentreprenören vid varje tillfälle som utbetalning görs till underentreprenör, och avdraget ska täcka preliminärskatt och de arbetsgivaravgifter som följer av lönekostnaderna. Dessutom anser vi att den personkrets som kan granskas vid prövning av F-skatt skall utökas till att omfatta även andra personer i företaget än företagsledaren.

Stockholm den 21 oktober 2010

Gunilla Carlsson i Hisings Backa (S)