Motion till riksdagen
2010/11:Sk214
av Ann-Christin Ahlberg (S)

Skattereduktionen för hushållsnära tjänster


s30000

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att avskaffa skattereduktionen för hushållsnära tjänster.

Motivering

Avdraget för hushållsnära tjänster har inte alls använts i den omfattning som regeringen beräknade. Den beräknade kostnaden i statsbudgeten har därför reviderats nedåt rejält. Avdrag för hushållstjänster kan göras till 50 procent för belopp upp till 100 000 kronor per person och år. Skattesubventionen per person är alltså maximalt 50 000 kronor.

När Statistiska centralbyrån, SCB, våren 2010 tittade närmre på de hushåll som beviljats avdrag för hushållsnära tjänster. Den mer detaljerade kartläggningen undersökte bland annat den sammanlagda inkomsten i de familjer som beviljats avdrag. Det visade sig att endast 6 promille av låginkomsthushållen köper hushållsnära tjänster och bland medelinkomsttagarna köper endast 1 procent hushållsnära tjänster.

Majoriteten av avdragen som beviljats kommer från den fjärdedel av hushållen med högst inkomst. Ensamstående föräldrar har pekats ut som nya köpare av tjänsterna, men av de 81 000 hushåll som beviljades avdrag var endast 107 av dem ensamstående föräldrar med låg inkomst.

De som har använt sig av detta avdrag är således de som inte skulle ha några ekonomiska svårigheter att på egen bekostnad köpa hushållstjänster. Något stöd till låg- och normalinkomsttagare och ensamstående för att få ihop det så kallade livspusslet handlar det alltså inte om. Avdraget är istället precis som avskaffandet av förmögenhetsskatten och förändringarna av fastighetsskatten en riktad subvention till rikare människor.

Istället för skattesänkningar och avdrag för välbeställda bör samhället satsa på barn- och studiebidrag samt på olika förbättringar för våra pensionärer. Ensamstående föräldrars ofta mer pressade livssituation bör särskilt uppmärksammas i den ekonomiska politiken och andra politiska sammanhang. Inte minst behövs en väl utbyggd och fungerande barnomsorg med tillgång till ”nattis” i varje kommun. Eftersom den övervägande delen ensamstående föräldrar är kvinnor handlar deras situation också om jämställdhet. Avdraget för hushållstjänster bör snarast avskaffas. De skattemedlen borde satsas på den generella välfärden istället.

Stockholm den 19 oktober 2010

Ann-Christin Ahlberg (S)