Riksdagen avslår proposition 2010/11:121 EU:s viseringskodex.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte utöka möjligheten för tredjelandsmedborgare att överklaga ett viseringsbeslut om Schengenvisering.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte överlåta på privata tjänsteleverantörer att fatta myndighetsbeslut.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att bestämmelsen i 3 kap. 2 § andra stycket utlänningslagen ska kvarstå.
EU är en överstatlig union med en rättsordning där EU-rätten står över medlemsstaternas nationella lagstiftningar. Det är beklämmande att läsa formuleringar såsom ”När en EU-förordning träder i kraft utesluter den tillämpning av nationella bestämmelser som är oförenliga med förordningen” samt ”I den mån nationella bestämmelser reglerar samma förhållanden som en EU-förordning och står i strid med eller kan tolkas annorlunda än bestämmelserna i förordningen ska de upphävas.” Det är naturligtvis beklämmande att våra politiker satt oss i en sits där vi måste implementera en bestämmelse alldeles oavsett vad vi tycker om den. EU har även rätt att upphäva svensk rätt om den inte skulle falla i smaken. Vi har en situation där Sverige i dag kan straffas ekonomiskt för att man fattar demokratiska beslut i den högsta beslutande församlingen i landet. Detta borde skrämma livet ur alla som vidhåller grundlagens portalparagraf – att all offentlig makt utgår från folket; så är inte fallet i dag. En stor och ständigt växande del av besluten i riksdagen utgår i dag från anonyma tjänstemän i Bryssel som skickar ärendena vidare till den chimär av folkstyre som EU-parlamentet utgör.
Med allt detta sagt så finns det naturligtvis förslag från EU som är bra; det finns områden där det krävs ett djupt samarbete, inte minst när det gäller miljö-, handels- och försvarsfrågor. Förslaget om viseringskodexen är alltjämt en produkt av det gränslösa Schengensamarbetet, ett samarbete som lett till ett i det närmaste totalt avskaffande av gränskontroller, vilket i sin tur medfört ökad organiserad brottslighet med ligor som rånar våra äldre, stöldturnéer, smuggling, trafficking, flyktingströmmar m.m.
Exakt vad i rörelsefriheten som skulle vara så positivt för Europa har vi svårt att se. Länder och nationer finns där av en anledning; att ha gränser och kunna kontrollera dem har varit något fundamentalt så länge som nationer har existerat. Detta har man på bara något årtionde eller två helt valt att bortse från genom införandet av det gränslösa Europa; fördelarna har man nämnt i generaliserande ordalag medan konsekvenserna är något som är högst verkligt.
Sverigedemokraterna är för ett fritt Europa där nationer tillåts utveckla sin egen särart baserat på arvet från tidigare generationer. I kontrast till detta står det EU som vill krossa det som under århundraden byggts upp av frisinnade europeiska kvinnor och män. De strömningar i EU där vi ser nationalistiska partier ta mark är en motreaktion till den mångkulturella och gränslösa utopi som verklighetsfrånvända globaliseringsradikaler från vänster till höger har lyckats sälja in.
Frankrike har dessutom nyligen aviserat att man avser att frångå Schengensamarbetet då den illegala invandringen av araber och afrikaner från Nordafrika blivit så omfattande just på grund av att gränskontrollerna gentemot Italien har avskaffats. EU är en odemokratisk och överstatlig organisation som inte är till gagn för Sverige eller svenskarna; det är vår utgångspunkt när vi tar det framlagda förslaget i beaktande.