Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om förändringar av migrationsprocessen och utlänningslagen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om tolkar och landinformation.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om eget boende.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om upprivande av försörjningskravet vid anhöriginvandring.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om krav på styrkt identitet och utfärdande av främlingspass.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att kommuner inte ska kunna neka att ta emot ensamkommande barn.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att inte skicka tillbaka ensamkommande barn till Malta och Italien.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att ratificera migrantarbetarkonventionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om utvisningar och förvar.
Miljöpartiet de gröna har en vision om en mer öppen värld, där fler människor kan röra sig fritt mellan landsgränser. Där EU:s murar rivs och fler kontakter knyts världen över. Vi vill se en värld där ingen behöver fly men alla har en möjlighet att flytta.
Tyvärr ser det inte ut så i dag. Det finns ca 200 miljoner migranter i världen, och många tvingas fly eller flytta på grund av krig, konflikter, miljöförstöring eller fattigdom. Redan i dag är klimatflyktingar den största flyktinggruppen, och med tanke på de bristande åtgärderna för att hejda klimatförändringarna är risken stor att allt fler kommer att behöva fly i klimatförändringarnas spår.
Miljöpartiet anser att det finns stora brister i den nuvarande lagstiftningen. Trots att den nya instans- och processordningen är mer rättssäker än tidigare finns problem exempelvis vad gäller tillgång till kompetenta tolkar, bristande landinformation och restriktiva bedömningar av migrationsdomstolar.
Miljöpartiet anser att förändringar i lagstiftningen behöver göras för att säkerställa att barns asylskäl och hbt-personers situation tas på allvar. Vi anser att tolkningen av ”synnerligen ömmande omständigheter” är alldeles för restriktiv och att uttrycket bör ersättas med ”särskilt ömmande omständigheter”. Fortfarande utvisas nämligen apatiska barn, och fortfarande får t.ex. inte hivpositiva stanna här trots att de inte kan få vård i hemlandet utan döms till en smärtsam död. Om rätten till hälsa hölls ett seminarium den 16 november i MV:s regi där det med all tydlighet framkom att hivpositiva har mycket svårt att få vård i hemländerna även om den i praktiken finns. Det framkom också att t.ex. Frankrike inte utvisar människor med hiv till hemländerna utan ger dem ett speciellt uppehållstillstånd på grund av hälsotillstånd.
Dessutom behövs ändringar i lagstiftningen vad gäller ”väpnad konflikt” och ”svåra inre motsättningar” så att begreppen inte används så restriktivt. Migrationsverkets landinformation, Lifos, bör vara ett oberoende organ som också samarbetar med människorättsorganisationer. Det bör riksdagen ge regeringen till känna.
När människor söker asyl i Sverige kan de välja ifall de vill bo i ett av Migrationsverkets boenden eller i ett eget boende. Principen om eget boende (EBO) vill vi värna. Många forskningsrapporter (t.ex. Boverkets från 2008) visar att personer som väljer eget boende i högre utsträckning än de som bor på Migrationsverkets boenden har tillgång till arbete och bostad efter en tid här.
Vi anser dock att det var ett misstag att sänka och slutligen avskaffa ersättningarna för dem som väljer eget boende. Detta har lett till ökad trångboddhet och utsatthet för de enskilda. Det är därför rimligt att inrätta ett eget boende-bidrag som motsvarar vad det kostar att bo på något av Migrationsverkets boenden.
Regeringen har infört ett försörjningskrav vid anhöriginvandring, vilket har försvårat för vissa familjer att återförenas. Denna familjesplittring håller familjer isär under flera år, och i vissa fall riskerar de att aldrig kunna återförenas. Vi anser även att alla bör ha möjlighet att ansöka om uppehållstillstånd på grund av anknytning från Sverige, utan att behöva resa tillbaka till hemlandet.
Högre krav på att kunna styrka sin identitet har lett till att återförening av familjer från Somalia i princip omöjliggjorts. Alla länder har inte samma välordnade myndighetsstruktur som Sverige där passhandlingar enkelt utfärdas, och den verkligheten är det av högsta vikt att riksdagen tar hänsyn till.
I Somalia finns det inte myndigheter som kan utfärda identitetshandlingar som godtas i Sverige, och därmed kan man inte återförenas med sina barn om man har fått uppehållstillstånd i Sverige. Detta bör kunna ändras genom utfärdande av främlingspass. Dessutom bör det inte kunna ställas högre krav på att styrka identitet än vad som är möjligt att få styrkt i hemlandet. Detta anser vi att riksdagen bör ge regeringen till känna.
Ensamkommande barn är en särskilt utsatt grupp. Tyvärr tvingas de vänta länge i ankomstkommuner för att kunna komma till ett mer varaktigt boende. Trots försök från både Migrationsverket och migrationsministern att få fler kommuner att ta emot ensamkommande barn, och trots en utvidgning av antalet ankomstkommuner, är väntan lång. Detta är tärande psykiskt och försenar asylprocessen. Vi anser därför att det krävs en lagändring för att kommuner inte ska kunna säga nej till att ta emot ensamkommande barn. Detta anser vi att riksdagen bör tillkännage för regeringen som sin mening.
Sverige skickar i dag tillbaka ensamkommande barn till Malta och Italien, trots de vidriga förhållanden som de där tvingas leva i. Vi anser att undantagsreglerna i Dublinförordningen bör användas i dessa fall för att låta barnen få sin asylansökan prövad i Sverige. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Att Sverige har öppnat upp för utomeuropeisk arbetskraftsinvandring är en viktig reform som Miljöpartiet är stolt över att kunna ha varit delaktigt i att genomföra. Det är positivt med det erfarenhetsutbyte och de handelskontakter som följer av arbetskraftsinvandringen. Framöver kommer reformen att ha en ännu större betydelse eftersom befolkningssammansättningen i Sverige förändras. Allt färre personer i arbetsför ålder ska försörja allt fler äldre, och behovet av arbetskraft väntas vara stort.
Vi vill dock betona att det är viktigt att garantera att de som arbetskraftsinvandrar har god tillgång till grundläggande rättigheter. Därför är det viktigt att Sverige ratificerar migrantarbetarkonventionen. Detta bör riksdagen ge regeringen till känna.
Miljöpartiet de gröna anser att användningen av förvar bör minimeras. Människor som inte har gjort sig skyldiga till brott eller ens är misstänkta för något sådant får inte hållas fängslade. Tvångsavvisningar som regeringen de senaste åren lagt ökade resurser på anser vi vara en felprioritering. Det är kvaliteten på flyktingmottagandet som ska stärkas i stället. Detta anser vi att riksdagen ska ge regeringen till känna.