Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för asylsökandes och nyanländas möjligheter att välja bostad.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över förutsättningarna för att om möjligt ta ett större ansvar för fördelningen av nyanlända och asylsökande till kommuner där det finns lediga bostäder och bättre möjligheter till arbete.
Invandringen till Sverige är bra och helt nödvändig. Det är en tillgång för Sverige att invandrare kan etablera sig i samhället och därigenom också arbeta och betala skatter. Vi behöver invandringen inte minst eftersom Sverige har en åldrande befolkning. Men för att vi ska kunna ta del av dessa positiva effekter av migrationen måste Sverige bli bättre på att integrera asylsökande och se till att de blir självförsörjande och produktiva medlemmar av samhället.
Det som kan vara betungande med invandringen är att de nyanlända väljer att bosätta sig i redan invandrartäta kommuner och de kommunerna därför måste ta ansvaret för en för stor del av invandringen till Sverige. Många av de nyanlända väljer invandrartäta kommuner eftersom de har släkt och vänner där. Då väljer de att flytta in hos dessa familjer. Effekten av detta är att flera familjer bor i samma lägenhet, vilket leder till trångboddhet.
Asylsökande i Sverige som väntar på beslut har rätt att välja om de vill bo hos släkt och vänner i eget boende (EBO) eller i anläggningsboende (ABO). Tanken med EBO var från början (1994) att 10 procent av de asylsökande skulle välja denna lösning framför ABO. Men i dagsläget väljer 60 procent av de asylsökande EBO. Det är naturligt att människor söker sig till att bosätta sig nära anhöriga och vänner. Men valet av bostadsort bör ske utifrån möjligheten till egen bostad, arbete eller utbildningsmöjligheter som leder till egen försörjning.
Invandringen drabbar vissa mottagarkommuner hårt eftersom kommunerna oftast redan har tagit emot många nyanlända. Detta gör att kommunen inte har några lediga bostäder att erbjuda och att arbetstillfällen inte finns. Skolan i kommunerna har svårigheter att ta emot alla nyanlända skolbarn på ett bra sätt och därför försämras kvaliteten i skolan. Allt detta skapar trångboddhet, arbetslöshet och kraftiga svårigheter för de nyanlända att integreras i det svenska samhället på ett bra sätt, vilket kan leda till utanförskap, sociala problem och kriminalitet.
Södertälje är en kommun som fått väldigt många nyanlända på kort tid. Kommunen har startat ett projekt som heter ”vägar till hela Sverige”. Projektet går ut på att informera nyanlända med uppehållstillstånd och asylsökande om möjligheter till bostad, introduktion, praktik och arbete i andra kommuner och regioner i Sverige. Projektet fungerar väl och många av dem som antar erbjudandet får en bra start i det nya landet. Men det vore bättre att informationen och erbjudandet kommer de nyanlända tidigare tillhanda.