Motion till riksdagen
2010/11:Sf337
av Désirée Pethrus Engström (KD)

Delad premiepension och likabehandling av föräldrar


Förslag till riksdagsbeslut

Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att utreda utformningen av reglerna för delad premiepension.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att Försäkringskassan ska behandla mammor och pappor lika.

Delad premiepension

Dagens kvinnliga ålderspensionärer har i genomsnitt lägre pension än män med ålderspension. Det beror framförallt på att kvinnor i högre utsträckning arbetat deltid och tagit ett större ansvar för omsorgen om barnen. I det nya pensionssystemet finns, efter ett kristdemokratiskt initiativ, rätten att tillgodoräkna sig pensionsgrundande belopp för s.k. barnår. Det innebär att upp till fyra år per barn kan räknas som pensionsgrundande.

I det nya pensionssystemet finns också möjlighet att årligen överföra den s.k. premiepensionen mellan makar, efter en aktiv begäran. Syftet är att de på detta sätt ska kunna utjämna pensionerna mellan sig, genom att den med högre intjänad pension kan överföra intjänad premiepension till den med lägre intjänad pension. Allt för få känner emellertid till eller utnyttjar denna möjlighet. Vi anser att jämställdhetsskäl talar för att grundregeln för makar med gemensamma barn bör vara den omvända, d.v.s. att den totala årligen intjänade premiepension automatiskt delas lika mellan dem så länge de har barn som inte fyllt tolv år. De som önskar frångå denna regel bör istället aktivt begära detta. Det kan även finnas anledning att utreda möjligheten att överlåta premiepensionen mellan sammanboende par med gemensamma barn. Den särskilda arbetsgrupp som har till uppgift att vårda pensionsöverenskommelsen bör utreda exakt utformning av förslaget.

Likabehandling av pappor och mammor

När ett par väntar barn ska kvinnan anmäla detta genom att skicka in ett moderskapsintyg till Försäkringskassan. Försäkringskassan begär sedan in uppgifter såsom inkomst m.m. Den gravida kvinnan blir i detta fall något som kallas för ett försäkringsärende. Den blivande pappan däremot behandlas på ett helt annat sätt. Om även han försöker skicka in sina uppgifter så får han ett svar som innebär att han inte har ett aktuellt försäkringsärende, detta trots att båda är blivande föräldrar och båda troligen kommer att vara föräldralediga samtidigt. I de flesta fall tar kvinnan ut sin föräldraledighet vid födseln och mannen tar samtidigt ut sina så kallade pappadagar. Men pappan ska inte skicka in sina inkomstuppgifter förrän barnet är fött, till skillnad från mamman. Detta är inte bara onödigt krångligt utan också märkligt eftersom båda är blivande föräldrar och ska behandlas därefter. Det får inte finnas onödiga regler eller bemötanden som kan uppfattas som att pappor inte skulle vara fullvärdiga föräldrar. Försäkringskassan måste därför se över sina rutiner så att pappor och mammor behandlas lika.

Stockholm den 27 oktober 2010

Désirée Pethrus Engström (KD)