Motion till riksdagen
2010/11:Sf320
av Ann-Christin Ahlberg m.fl. (S)

Arbetsoförmåga vid graviditet


s3001

Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om bedömningskriterierna för arbetsoförmåga vid graviditet.

Motivering

Det är inte diskriminering så länge gravida män och gravida kvinnor behandlas likvärdigt. Det slog ett berömt rättsfall (Geduldig vs. Aiello) i den amerikanska högsta domstolen fast 1974. Då gällde det huruvida en försäkring specifikt fick utesluta gravida. Domstolen bestämde att det var möjligt eftersom den inte pekade ut kvinnor.

Man pekade enbart ut ”gravida individer”. Att dessa i samtliga fall (och av naturliga skäl) var kvinnor ansågs inte vara relevant.

I Sverige har nu hovrätten slagit fast att 17 kvinnor har utsatts för könsdiskriminering då de har nekats sjukpenning på grund av sina graviditetsbesvär. Det handlar om smärtor i ryggen, foglossning och andra allvarliga besvär som gjort att de sjukskrivits. Men när de sedan ansökt om sjukpenning har Försäkringskassan gjort bedömningen att de trots sina symptom inte kan betraktas som sjuka. Hovrätten slår nu fast att kvinnorna har diskriminerats och de tilldöms ett skadestånd på 15 000 kr vardera. Försäkringskassan har fattat sina beslut mot bakgrund av en ålderdomlig tolkning av reglerna. Både män och kvinnor har rätt till sjukpenning på lika villkor oavsett orsaken till de besvär som man har.

En graviditet innebär en enorm påfrestning för kroppen. Det är en förändring som i vissa fall kan leda till arbetsoförmåga. Regeringen bör därför ta initiativ till att bedömningskriterierna för arbetsoförmåga i sjukförsäkringen ses över så att de även omfattar arbetsoförmåga som kan uppstå på grund av graviditet.

Stockholm den 22 oktober 2010

Ann-Christin Ahlberg (S)

Carina Hägg (S)

Karin Åström (S)

Louise Malmström (S)

Monica Green (S)

Peter Jeppsson (S)