Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om att se över möjligheterna att få fler att våga starta nya företag.
Morgondagens välfärd byggs av att människor vågar pröva nya lösningar. Det ger fler jobb och högre tillväxt. Vi behöver inte fler orättvisor utan vi behöver investeringar i människor och utveckling.
Vi socialdemokrater vill att företagande och entreprenörskap ska bli en naturlig del av utbildningen på alla nivåer. Fler ska förstå vad det innebär att vara seriös företagare och känna sig trygga den dag de överväger att starta ett företag. Vi vill skapa ett samhälle som föder framtidens idéer. Därför måste samarbetet mellan forskning, utbildning och näringsliv men också med kulturliv bli bättre. Vi vill att universitet och högskolor inrättar företagarcentrum. Detta gäller också de konstnärliga högskolorna, vars betydelse som plats för nya idéer är viktig.
Det är en utmaning att starta eget och det bör ske regelförenklingar som underlättar det arbetet. Starta-eget-bidrag borde därför också användas som en näringspolitisk insats. Det finns även ett behov av att se över om möjlighet finns att ge mer resurser till mikrolån och en eventuell tillväxtfond. Av dem som startar nya företag är var tredje kvinna och var femte har utländsk bakgrund. En tydlig trend sedan 1995 är att andelen kvinnor bland nyföretagarna har ökat, men även nyföretagare med utländsk bakgrund och högutbildade nyföretagare har ökat under samma period. Företag med upp till nio anställda står idag för 22 % av förädlingsvärde och sysselsättning samt för 31 % av nettoinvesteringarna i Sverige. Det rimmar illa mot att regeringens höjda arbetsgivaravgifter för småföretagarna finansierar stora subventioner till McDonalds. Enligt riksdagens utredningstjänst får ett företag i deras storlek (ca 10 000 anställda) uppemot 500 miljoner kronor i sänkta arbetsgivaravgifter.
En devis ”Trygga människor vågar” gäller också de som tänker starta företag och de som redan etablerat sig som företagare. Som alla andra blir företagare sjuka, arbetslösa och får barn. Företagare har samma behov av inkomsttrygghet som anställda. Vi vill att man ser över om det finns möjlighet att inrätta en trygghetsgaranti för företagare så att övergången från anställning till företagande underlättas. När man startar eget ska man kunna ta med sig trygghet från den föregående anställningen under en längre period. Det är angeläget att vid en översyn av a-kassan ta med företagarnas situation. A-kassan ska inte hindra övergången mellan företagande och anställning. Framför allt oroar sig många kvinnor för framtiden som heltidsföretagare. Med hjälp av en månatlig ersättning, ett riskkapitalstöd, skulle det kunna hjälpa dem att våga satsa fullt ut på företaget. Systemet skulle fungera på ungefär samma sätt som a-kassan, och företagarna kan få ersättning i upp till ett halvår. Dessa företag kan sedan växa och anställa fler och därmed skapa ekonomisk tillväxt. Sverige behöver fler seriösa företag.