Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som anförs i motionen om en översyn av föräldraförsäkringen.
Dagens ojämna uttag av föräldraledigheten försvagar pappornas relation till barnen och bidrar till att återskapa stereotypa föreställningar om hur män och kvinnor bör vara. Kvinnor föds inte med kunskapen om hur man tar hand om små barn, lika lite som män skulle sakna förmåga att vara omhändertagande och etablera nära kontakt med sina barn. Ändå faller många nyblivna mammor och nyblivna pappor in i traditionella mönster. Det är viktigt att fler pappor får chans att själva ta hand om sina barn under en längre tid.
Omvårdnad om barn är inte någon medfödd kunskap hos kvinnor utan är någonting man lär av praktiken. Erfarenheten av de pappamånader som införts visar att inskränkningar i möjligheten att överlåta dagar i föräldraförsäkringen verkligen leder till att papporna tar ut fler dagar. Försäkringskassan visar att effekterna av ett jämnare uttag av föräldraförsäkringen leder till att pappor som är föräldralediga när barnen är små också arbetar mindre övertid när barnen blir större, jämfört med pappor som inte varit föräldralediga alls.
Föräldraförsäkringens utformning, som i praktiken innebär att hushållet förfogar över försäkringen, sticker ut som en avvikelse i ett samhälle där i stort sett alla skatter och transfereringar är individuella. I dag är det väl belagt att det ojämna uttaget av föräldraledigheten har negativa effekter på kvinnors löneutveckling och chanser till fasta heltidsjobb.
Arbetsgivarna vet att kvinnor till att börja med tar ut nästan hela föräldraförsäkringen. Som en direkt följd av detta tar de därefter ut merparten av VAB-dagarna och går dessutom ofta ner i arbetstid. En enskild kvinnas jobbchanser påverkas därmed av hur andra föräldrar har delat på föräldraledigheten. Arbetsgivare väljer bort kvinnor mer för att de ogillar frånvaro än diskriminering.
En individualisering av föräldraförsäkringen kan väntas få positiva konsekvenser. Den omedelbara och mest uppenbara följden blir att papporna tar ut en betydligt större del av dagarna. På lite längre sikt kommer detta att förändra föreställningarna om vad kvinnor och män kan och bör göra. För kvinnornas del kommer de ändrade familjenormerna att innebära en starkare ställning i arbetslivet, för männen en närmare och stabilare relation till barnen. En förändrad fördelning av föräldraledigheten är avgörande för att förverkliga målet om en jämställd arbetsfördelning i både det oavlönade familjelivet och det avlönade arbetslivet samt vettiga pensioner.
En reformering av föräldraförsäkringen gynnar alla parter och därför är det viktigt att regeringen gör en översyn av föräldraförsäkringen gällande fördelningen av dagar mellan föräldrarna.